IKEA Kasabasına Hoşgeldiniz!

IKEA'nın gayrimenkul birimi tarafından geliştirilen Strand East projesi, Londra 2012 Olimpiyat Parkı'nın yanında yer alan yaklaşık 10 hektarlık endüstriyel alanda inşa edilen 6.000 kişilik bir yerleşim alanı.

Konut geliştiricileri bugünlerde, az parası olan, sürdürülebilirlik hakkında daha çok bilgi sahibi ve maddenin kaynağına odaklanan müşterileri cezbetmeye çalışıyor. IKEA’nın da, müşterilerinin alışkanlıklarına akıllıca çözümler geliştirebilmesi ile bilinen bir firma olmasından dolayı böyle bir projenin içerisinde yer alması şaşkınlık yaratmıyor. Strand East, Londra 2012 Olimpiyat Parkı’nın yanında yer alan yaklaşık 10 hektarlık endüstriyel alanda inşa edilen 6.000 kişilik bir yerleşim alanı. Henüz inşaat halinde olan yerleşimin 2013 yılında açılması planlanıyor.

İsveçli şirketin gayrimenkul birimi tarafından geliştirilen proje, İskandinav kent planlamasının çeşitli özelliklerini taşıyor. Örneğin, Strand East’te ambulans ve otobüsler dışında araçsız bir yaşam öngörülüyor. Ticaret faaliyeti ise zincir firma olmayan işletmelerle sınırlanacak ve kiralar da farklı bütçelere hitap edebilecek. Danimarka’nın “ortak konut” geleneğini andıran bir planda birbiriyle bütünleşik, farklı zevklere hitap eden bağımsız konutlar, ofisler, mağazalar ve daireler yer alacak.

Fakat Strand East, tamamıyla IKEA temalı bir yerleşim olmayacak. Aslında, Strand East planları IKEA mağazası da barındırmayacak. Ortaya konan plan, konut sıkıntısı çeken ülkelerde şirketin kent planlarının uygulanabilirliğini test edecek.

Kendi sınırları içinde tüm yaşamsal faaliyetleri barındıran fakat tek bir şirkete ait olan bir yerleşimi tarifleyen “şirket kentleri” kavramının, 19. yüzyıldan beri geliştiricilerin başı çektiği İngiltere’de uzun bir hikayesi vardır. Elbette şirket kentleri sonsuza dek endüstriyel alanlardan kaçışı desteklemeyecektir. Starnd East projesi, bir zamanlar banliyölere püskürtülmüş ev sahiplerini sanayi alanlarına geri dönmeye çağırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın