İhtiyaç Sahibi Çocukların Ayağına Giden Kreş

Paris'te Jardin du Luxembourg'a yerleştirilen, sökülebilir ve yeniden inşa edilebilir tasarlanan ahşap kreş, Djuric Tardio Architectes tarafından tasarlandı.

Program

Projenin konsepti, ofisin bir araştırma geliştirme süreci sırasında ortaya çıkmış. Paris Belediyesi’nin verdiği 48 yataklı kreş teklifi geliştirilen konsepti uygulamak için bir fırsattı. Modüler ve taşınabilir olan kreş, halihazırda var olan çocuk bakım kuruluşlarından mahrum bırakılan Parisli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş. Sökülebilir, taşınabilir ve yeniden monte edilebilir şekilde tasarlanan kreş, 2 yıl boyunca kalacağı 6. Bölge’ye ve daha sonra da 13. Bölge’ye taşınacak.

Konum

Fransız Senatosu kreşin yapılacağı yer için, Paris’te bulunan Rue Guynemer yakınlarındaki Jardin du Luxembourg’un bir bölgesini uygun bulmuş. Daha önceden yapılan inşaatlar tarafından zarar görmeden kurtulan ağaçların bulunduğu eğimli arazi, 15 metre derinliğe sahip taş ocaklarının üzerinde yer almakta. Taş ocakları bölgede bulunan ağaçların dengelerini tehdit etmekte. Kreş binasının geçici inşası Paris Senato’suna bu tehlikeli maden boşluklarını doldurma fırsatı vermiş. Micropiles’teki vakıfların iş birlikleri sayesinde bölgenin doğası 2 yıl içinde ilk günkü durumuna geri dönmesi bekleniyor.

Mimari Yaklaşım

Çevresiyle ilişkisi ve toplum yapısıyla benzersiz bir bölge haline gelen Jardin du Luxembourg’da bulunan kreş binası, kısa süreli bir varoluşun kısıtlamasını ve uyumlu bir yerleşimin gerekliliğini hesaba katmak zorunda kalmış. Bu yüksek performanslı ve biyo kaynaklı bina, geri dönüştürülebilirlik ilkesi ile tasarlanmış. Yapı, yeni ihtiyaçlara ve gelecekteki kullanımlara hizmet vermek amacıyla kreş programında veya diğerler programlarda (acil durum konutları, ofisler, vb.) kullanılmak üzere tamamen sökülüp yeniden inşa edilebilir şekilde tasarlanmış. Luxembourg bölgesi iki yıl içinde orijinal durumuna geri döndürülecek ve bina başka bir bölgeye taşınacak.

İnşaat Sistemi ve Malzemeleri

Kreşin tasarımı, Jean Prouvé’nin geliştirdiği bir inşaat sisteminden esinlenilerek, kendinden rulmanlı modüllerin manipülasyonunu sağlayan sökülebilir bir yapıya dayanmakta. Yapısal parçaları ise geleneksel Japon sistemlerinden esinlenerek tasarlanmış montajı kolay prefabrike parçalardan oluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın