İflas Eden Şirkete Belediye Ruhsatı

Kentsel dönüşüm arazisinin ortasında kalan evle tekrar hatırlara gelen Fikirtepe’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iflas eden inşaat şirketine yapı ruhsatı verdiği ortaya çıktı.

Mahallelinin “Giderek yaşanmaz hale geldiğini” söylediği Fikirtepe’de bakanlık ve belediyenin onayladığı projelerde sözleşme imzalayan mahalleli öfkeli ve mağdur.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde sorunlar bitmiyor, mahalleli ile firmalar arasındaki kavga giderek büyüyor. Bu atmosfer içinde bölgeye ilk projelerden birisiyle giren Anka Yapı şirketinin ruhsat almadan önce iflas ettiği, mahkemeye iflas erteletme başvurusu yaptığı ortaya çıktı. 30 Haziran’da görülen ‘iflas erteleme’ davasında ise şirketin mallarına tedbir konuldu.

‘TALİH KUŞU KONDU’ DENMİŞTİ

Fikirtepe 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındığında, “Mahallelinin başına talih kuşu kondu” havası estirilmiş, “Firmanızı seçin, imzalarınızı atın, 4-5 yıla kalmaz Fikirtepe Manhattan olacak” denmişti. İnşaat firmaları da bölgeye adeta hücum etmişti. 3 mahalleden oluşan Fikirtepe bölgesinde tapular çok parçalı olduğu için yüzlerce aile bir araya gelip bir ‘yapı alanı’ oluşturmuş; bu alan için inşaat şirketleri vatandaşla pazarlık yaparken bol bol vaatler dağıtmıştı. Ama iş inşaata gelince vatandaşın eli boş kaldı. Şimdi mahalleli iflas erteleme davası sürse de ‘iflas etmiş’, birçok yere borcu bulunan Anka Yapı şirketiyle olan anlaşmasının feshedilmesini, kendilerine söz verilen, başlarını sokabilecekleri bir daire sahibi olmayı bekliyor.

ŞİRKETİN RUHSATI İPTAL EDİLMELİ

İnşaat şirketlerinin vaatleri karşısında sözleşme imzalayanlardan birisi de Hüseyin Yıldız… Firmaların mahalleye “bin türlü” ilişki ve “gizli kapaklı” anlaşmalarla girdiğini anlatıyor. “Bakanlık ve belediye hiçbir yönlendirme yapmadı. Ne yapacağımızı bilemedik. Firmalar istedikleri sözleşmelerle insanlardan imza toplamakta, adeta ileride ellerinde patlayacak maddelerle esir alınmaktadır. Birkaç ay içinde kurulmuş tabela firmaları, sermayesi bile olmayan şirketler kendilerine buldukları yandaşlarla işlerini yürüttü.” diyor. Anka Yapı’nın iflas ettiğini ve iflas erteleme davasının sürdüğünü açıklarken şunları söylüyor: “Bakanlık böyle bir şirkete yapı ruhsatını nasıl verir? Vatandaş şirketin hukuki durumunu nereden bilsin? Belediye ve bakanlığın bunu güvenceye alması ve ona göre ruhsat vermesi gerekiyor. Son duruşmada şirketin mallarına tedbir kararı verildi. Bir sürü alacaklısı olduğu söyleniyor. Hiçbir iş yapamaz hale geldi. Mahalle zaten bitti, insansızlaştı. Bu nedenle ruhsat iptal edilmeli, şirketle yapılan ve bizi mağdur eden anlaşmaya son verilmeli.”

BAKANLIK: RUHSATI BAKANLIK VERDİ, BELEDİYE ONAYLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklama ise mahallelinin tepkisini çekecek nitelikte: “Fikirtepe’de kentsel dönüşüme yönelik plan Bakanlığımızca onaylanmıştır. Plan notları uyarınca Avan projeler İstanbul Büyükşehir Belediyesince onaylanmakta ve ruhsatlar Bakanlığımız tarafından verilmektedir. Anlaşmalarını tamamlayan vatandaşlarımızın önünde hiçbir engel kalmamıştır.”

Fikirtepe’de yaşayan 130 bin nüfusun 40 bini binaların yıkılacağı korkusuyla mahalleyi terk etti. Yıkılmayan binalara ise aynı kaygıyla yeni kiracı gelmedi. Savaş sahnelerini çekmek üzere film platosu haline gelen penceresiz, kapısız, elektrik ve suyu olmayan boş binalara Suriyeliler yerleşirken bölge neredeyse tüm sosyal hizmetlerden arındırıldı.

Hüseyin Yıldız’ın da dahil olduğu Anka Yapı projesinde 1100 aile sözleşme imzaladı. Yıldız’ın ifadesine göre; ancak 225 kişilik bina yapıldı, 800 civarında aile için ise tek bir çivi çakılmadı.

Etiketler

Bir yanıt yazın