iF Tasarım Ödülleri’nde Seçimler Nasıl Yapılıyor?

Uluslararası tasarım ödülleri arasında önemli bir yeri olan iF Tasarım Ödülleri’nin bu seneki jürisinde Yarışmayla Yap proje sponsoru Seranit Grup’un Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba da vardı.

Jüri başkanıyla beraber, farklı ülkelerden 53 kişinin katılımıyla oluşan jürinin; araba, ağır vasıta, elektronik, ambalaj gibi farklı pek çok kategoride 3’er kişilik gruplara bölündüğü iF Tasarım Ödülleri’nde bu yıl kazananları belirlemek üzere Ece Ceylan Baba ev mobilyası ve banyo kategorilerinde jüri üyeliği yaptı. 

Ece Ceylan Baba’dan iF Tasarım Ödülleri 2015’te jüri yapılanması, seçim süreci ve jürinin değerlendirme kriterleri hakkında bilgi vermesini istedik.

Ocak ayında 3 gün boyunca jüri çalışmaları yapıldı. 3 kişiden oluşan her grup, ilk aşamalarda oy birliği sonraki aşamalarda ise oy çokluğunun arandığı 4 farklı eleme turu neticesinde, ortalama 300 tasarımı değerlendirerek ödül gruplarını belirledi. Her jüriye bir asistan, bir de sekreteryanın eşlik ettiği sürecin tamamı online bir tablet aplikasyonu ile dijital olarak yönetildi.Jürinin en zengin paylaşımları yaptığı son gün; tüm kategorilerin ortak değerlendirildiği, gerekli ise karar değiştirilip, veto edilebildiği seçimler yapıldı. Bu kısım ciddi anlamda disiplinlerarası etkileşimlere olanak veren ve objektif olabilmek adına da iF grubuna katkı sağlayan bir bölümdü.Jürinin temel aldığı kriterler; yenilikçi, özgün ve çevreye duyarlı tasarımların desteklenmesi idi. Ürünün hitap ettiği pazar ve pazarın gereklilikleri de ikincil olarak değerlendirildi. Çok fazla başvuru ve kategori çeşitliliği olduğu için farklı ve güzel bir deneyim oldu. Özellikle şimdiye dek hiç değmediğim bazı kategorilerdeki yeniliklerden, farklı tasarım yaklaşımlarından haberdar olabilmek kendi adıma büyük kazanç oldu.

iF 2015 Tasarım Ödülleri’ne ek olarak, değerlendirme sürecinin tamamen online olarak uzaktan erişim sistemi ile gerçekleştirildiği iF 2015 Öğrenci Ödülleri’nde de jüri üyesi olarak görev yapan Ece Ceylan Baba “Bu kategoride başvuru ücreti alınmıyor. Türkiye’den çok az başvuru yapılmıştı. Buradan Türkiye’de eğitim gören farklı tasarım disiplinlerindeki öğrencilere, iF 2015 Öğrenci Ödülleri’ne katılmaları için çağrı yapmak istiyorum.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın