İEF’ye ‘gençlik’ aşılanacak

Uluslararası İzmir Enternasyonal Fuarı'na (İEF) gençlerin ilgisini çekmek amacıyla gençlerden alınan talepler doğrultusunda fuarda özel sergi alanları oluşturulacak.

İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, 31 Ağustos ve 9 Eylül tarihleri arasında 81. İEF’yi düzenleyeceklerini ve bu yıl fuarı ”81’lik delikanlı” olarak adlandırdıklarını belirtti. Fuarın 80 yıllık geçmişi olduğunu, uzun geçmişin yorgunluk getirdiğini ve insanların ilgisinin kaybolmuş olabileceğini anlatan Örs, ”Dünyada bambaşka değişimler yaşanıyor. Değişimlerin hayata yansımasını biz fuarda görüyoruz. Fuarın da hem dünyada hem ülkede yaşanan gelişmelerle entegre olması gerekiyor. Bunun yolu da fuarı gençlerle buluşturmaktan geçiyor” dedi.

Hazırlık kapsamında anketler yaptıklarını ve 18-24 yaş grubuna fuara ilişkin görüşlerini sorduklarını anlatan Mehmet Şakir Örs, şöyle konuştu: ”Gençlerin fuarla ilgili aidiyetlerini ölçtük. Ortaya çıkan manzara çok parlak değildi. Gençlerin öncelikleri farklı ama onlarla fuarı bir an önce buluşturmamız gerekiyor. Fuarı yeni kuşakların sahiplenmesi aidiyet bağı kurmasından geçiyor. Biz, kendi dönemimizde fuardan çok şey öğrendik, fuarla birlikte büyüdük. Ama anketten gördüğümüz kadarıyla bugün 18-24 yaş arasında bu kentte yaşayan gençlerin üçte biri neredeyse hiç fuara gelmemiş, fuar coşkusunu yaşamamış.”

Fuarla aidiyet bağı kurabilmeleri için gençlerin fuarda kendisini ifade etmeleri gerektiğini vurgulayan Örs, gençlerin fuardan ne beklediğini de anket sonuçlarına göre belirlediklerini, buna göre motosiklet ve bisiklet için özel sergi alanları ayırdıklarını açıkladı.

Bilişim ve iletişim alanları da oluşturduklarını anlatan Mehmet Şakir Örs, ”Gençler, en çok bilişimde, bilgisayar teknolojisinde ve iletişim teknolojisindeki yenilikleri öğrenmek istiyor. Özel bölümde bilişim sektöründekiler ile gençleri buluşturacağız” diye konuştu.

‘Tasarım da yeniliği içeriyor’

Onur konuğu ilin Hatay olarak belirlendiği 81. İEF’nin temasının da ”Yaşamın her alanında tasarım” olduğunu vurgulayan Örs, tasarım konusunun yenilik ve yaratıcılık içerdiğini, bu iki kavramın da gençliği ifade ettiğini dile getirdi. İzmir ile tasarım temasının örtüştüğünü kaydeden Örs, ”İzmir, yeniliğin ve çağdaşlaşmanın kentidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı tasarımını da çok önemsiyoruz. Tasarım gruplarını İzmirliler ile buluşturup halkın ilgisini ölçmek istiyoruz” diye konuştu.

Gençlerin İEF’de eğlenmek istediğini söyleyen Mehmet Şakir Örs, şöyle devam etti: ”Fuar sadece ekonomik yönü olan bir organizasyon değil, sanatsal yönü de var. Bu yıl gençlere daha çok eğlence sunacağız. Kültürel yönde gençlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz etkinliklere yöneldik. Çim alanı konserleri olacak. Açık hava konserlerinde gençler dans edebilecek, kendilerini ifade edebilecek. Fuara gençlik aşısı yapacağız. Fuarı kutsal emanet olarak görüyoruz ve bizden sonraki kuşaklara güçlendirerek aktarmak istiyoruz. Hem 81 yaşında hem de delikanlı kavramını hayata geçirmek amacındayız.”

Mehmet Şakir Örs, geçmişle bağı da koparmak istemediklerini, bu nedenle Kültürpark içinde ilk defa bir fuarcılık müzesi oluşturmak için çalıştıklarını anlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın