İçinden Geçilebilir Yapı: North Damen 1704

Delordinaire’in tasarladığı North Damen 1704 binası, Şikago şehrinde yer alıyor.

Şikago, derin ve dar parsellerden oluşan düzenli ortogonal planıyla karakteri olmuş bir şehir. Delordinaire’in, Wicker Park arazisinde yer alan Kuzey Damen Bulvarı’nda yaptıkları yeni projeleri de bu düzene uyum sağlıyor. Kuzey ve güney yönlerinden binalarla çevrili olan arazi yaklaşık 7,6 metre genişliğe ve 38 metre derinliğe sahip. Yalnızca zemin kat ve -oldukça nadir kullanılan- arka cepheler, erişime açık durumda. Bu kentsel bağlamda yapılar genellikle, kısmi doğal ışık ve dış mekanla kısmi görsel bağlantı içerisinde, duvarlarla çevrili olarak inşa edilmiş.

Delordinaire’in zemin katta ticari alan, ikinci ve üçüncü katta ise ofis alanları bulunan çok işlevli bir yapı tasarlaması istenmiş. Tasarım sırasında, bol doğal ışıktan faydalanılan ve iç-dış mekan arasında bir diyalog yaratılan “geçilebilir yapı” konsepti geliştirilmiş. Ön ve arka cephelerde transparan ve parlak yüzeyler kullanılmış, binanın ortasında ise üç katı kapsayan bir delik ile ışık kaynağı oluşturulmuş. Yapının “içinin boşaltılmasıyla”, doğal ışığın yapı merkezine nüfuz etmesi ve sakinlerin, dış mekanla görsel olarak bağ kurması sağlanmış.

Gün ışığını ve sokak seviyesinden ikinci ve üçüncü kata uzanan manzaraları hafifletmek için bir artı uçlanmış alüminyum yağmur perdesi tasarlanmış. Bir örtü işlevi gören tasarım, üst katlarda mahrem alanlar yaratmak ve zemin kattaki pencereleri vurgulamak için kullanılmış.

Yapı malzemeleri, mümkün olduğunca basit tutulmuş: betonarme bloklar, öngerilmeli beton levhalar, yapı çeliği vb. Delordinaire, bu elemanları, -çoğu yapının aksine- saklamak yerine öne çıkarmayı tercih etmiş. Sıradan bileşenlerin, bitmiş bir görünüm olarak kullanılması ile iç mekanlara vurgu yapılmış ve doğal ışığın etkisi artırılmış.

Delordinaire’in kurucu ortağı Adrian Hunfalvay, bu yaklaşımı “Detaylara ve kompozisyona verilen önem, daha asil malzemelere sahip bir yapıya verilen önemden daha az değerli değildir. Ortaya çıkan sonuç, yine rafine ve üst düzey bir yapıdır,” şeklinde açıklıyor.

Her bir cephede kullanılan pervazsız pencereler ile mimarideki açıklık vurgulanmış. İç duvarlarda akustik beton bloklar kullanılmış ve kanallar öngerilmeli beton levhaların içine yerleştirilmiş.

North Damen 1704’un tasarımıyla, Şikago şehri için olağanüstü mekansal niteliklere sahip, özgün bir bina yaratılmış ve tasarımda, “neo-brütalist” stil benimsemiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın