İç İçe Geçmiş İki Şehir Şeklinde Tasarlanmış Bir Kütüphane

Wutopia Lab, Çinli E-ticaret şirketi Vipshop’un genel merkezinde Satori Harbor isminde bir kütüphane tasarladı.

Kütüphane adını, Filozof Zhuangzi’nin Taoizm pratiğinde aşkın bir varlık hali olarak belirttiği ve “tüm dünyada parlayan sabah ışığı” anlamına gelen Satori kelimesinden almış.

Wutopia Lab’ın kurucusu Yu Ting, Satori Harbor Kütüphanesini, okuyucuların aydınlanma anlarını yaşamak için kitaplar arasında dolaşabilecekleri soyut bir liman şehri şeklinde tasarlamış.

Kütüphanenin girişi, hemen ötesinde, daha sessiz başka bir dünyanın varlığına işaret edecek şekilde loş bir tünel olarak planlanmış. Ziyaretçiler, “liman” ve “deniz” arasındaki sınırı gösteren dalgaların sesini yansıtan tünelin ucundaki büyük bir kubbeye yönlendiriliyor.

Bir şehir içinde şehir olarak tasarlanan iç mekan, çocuk oyunları alanı için açık bir peyzajın yanı sıra bir dizi daha küçük, samimi geçit ve köşe içerecek şekilde hayata geçirilmiş.

Projedeki en önemli yer ise Avrupa sanat salonlarının yeniden yorumlanmış hali olan galeri olmuş.

Galeri duvarları, hiyerarşik olmayan bir şekilde yerleştirilmiş dünya çapında toplanan resimlerle kaplanmış.

Koridorda, bireysel ziyaretçilerin kullanımı için oturma köşeleri oluşturulmuş. Koridorun sonunda, şehrin minyatür bir köşesini yakalayan dairesel bir pencere tasarlanmış.

Yu Ting, ışık ve karanlık yoluyla dolambaçlı deneyim aracılığıyla belirsiz bir uzay ve zaman deneyimi yaratmayı amaçlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın