İbiza’da Sosyal Konut

İspanya’nın parti adası İbiza’da, RIPOLLTIZON Estudio de arquitectura tarafından tasarlanan, iklime uyumlu ve adanın farklı yaşam tarzını referans alan bir sosyal konut projesi... Beyaz duvarlar, güneş korumalı açıklıklar, gölgeli alanların dengelendiği dış sundurmalardan oluşan bina İbiza kır evlerinden ilham alıyor.

Bina, İbiza yat limanının yerleşim alanı ile taşkın ovaları sınırında yer alıyor. Kentsel bağlam, mimari karakter ve fonksiyon açısından çeşitlilik gösteren yapıların bir arada olduğu bir bölgede, eğlence ve turizm amaçlı binalar, tatil amaçlı apartman blokları ve apartman daireleri şeklinde bir arada bulunuyor.

Yapı formu, tanımlanabilir bir ana planı veya yerel çevresel faktörlere tepkisi olmayan izole hacimlerin yerleştirilmesiyle oluşuyor ve bu nedenle farklı karakterlerden oluşan bir kolaj sunuyor.

Yapı, mekansal ihtiyaçlara göre mekanlarda yaşayanlara kadar uzanacak şekilde tasarlanmış birbirine bağlı bir dizi pavyon olarak yorumlanabilir.

Bölgedeki binaların hacimsel tanımını yansıtan bina, düzenlemelere uygun olarak, hacmi, sınırları, komşu duvarlardan istenen yüksekliğe ve konuma göre belirlenmiş bir piramit oluşturuyor.

Arazinin rakımı deniz seviyesine yakın olduğundan yer altı kullanımı minimize edilmiş, otopark zemin seviyesinde konumlandırılmış. Beş üst kata yayılmış toplam 19 konut birimi bulunuyor. Birimler, doğal gün ışığına ve çapraz havalandırmaya erişebilecek şekilde en az iki cepheye açılacak şekilde yönlendirilmiş; bu sayede bina mükemmel bir enerji tasarrufu seviyesine ulaşıyor.


Gün ışığını ve doğal esintiyi geçiren bir konfigürasyon elde etmek amacıyla her bir konutun diğerinin üzerine istiflenmesiyle bir bütün oluşturulmuş.

Birimlerin tipolojisi, oturma, yemek ve mutfak alanlarını içeren kare taban modülü kullanılarak oluşturulmuş. Ayrıca yatak odaları ve ıslak alanları barındıracak daha küçük modüler üniteler eklenmiş. Bu kombinasyonlar, yatak odası sayılarına göre şekillenmiş, konut kataloğu oluşturmak için kullanılmış.

Konutun nihai inşa hacmi, dış kabuğu olabilecek en büyük boyuta çıkarmak ve konutun merkezinde bir boşluk yaratmak için tasarlanmış. Ortaya çıkan iç mekanlar, ortak alanlar ve dolaşım alanı arasında yakın bir ilişki yaratmak için bağlantılı açıklıklar, teraslar ve sundurmalar etrafında tanımlanıyor.

Ortaya çıkan sistem, mimari tasarım yasalarına sıkı sıkıya bağlı kalarak, konut birimlerinin çevresel ihtiyaçlara erişmesine olanak sağlayan çok yönlü bir konut tipolojisinin ortaya çıkmasını sağlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın