İBB’nin 2019 Yılı Belediye Bütçesi, 23 Milyar 800 Milyon Lira

İBB'nin 23 milyar 800 milyon liralık 2019 yılı bütçesini meclise sunan Mevlüt Uysal, en büyük yatırımın ulaşıma ve daha sonra çevreye yapıldığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 7. birleşiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Yılı Bütçesi, Performans Programı ile Yatırım ve Hizmet Programını görüştü. Bütçeyi meclis üyelerine sunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ağırlıklı olarak yatırıma yönelik bir bütçe hazırladıklarını belirtterek, 2019 yılı belediye bütçesinin 23 milyar 800 milyon lira olduğunu ve geçen yıla oranla yüzde 18,41 arttığını söyledi. Belediyeye bağlı kuruluşlar ve 28 iştirak ile birlikte 2019 yılı konsolide bütçenin de 58 milyar 801 milyon lira olduğunu belirten Uysal, bütçenin İstanbullulara en iyi hizmeti sunmak üzere hazırlandığını ve bu amaç doğrultusunda haracanacağını sözlerine ekledi.

Mevlüt Uysal’ın konuşmasında yer bazı satır araları şu şekilde:

“Kredi derecelendirme kuruluşları raporlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni Türkiye’de en iyi kredi notuna sahip olarak gösteriyor. Belediye olarak; sağlam bir mali yapıya ve yüksek bir performansa sahibiz.”

“Biz hizmet için varız, yaptığımız her iyi en iyi şekilde yapmak için çalışırız. Önümüzdeki dönemde de İstanbul’un her köşesine eşit şekilde hizmet etmeye devam edeceğiz.”

“2019 yılı belediye bütçemiz, 23 milyar 800 milyon liradır. Bütçemizi geçtiğimiz yıla göre yüzde 18,41 artırdık. Belediyemize bağlı kuruluşlar, yani İETT ve İSKİ ile birlikte toplam bütçemiz 34 milyar 801 milyon liraya ulaşıyor. Ayrıca 28 iştirak şirketimizin toplam cirosu da 24 Milyar lira civarındadır.”

“İstanbul Büyükşehir Belediye bütçesinden 11 milyar 300 milyon lirayı yatırıma ayırdık. Bu rakam belediye bütçemizin yarısına yakın. Şirketler ve bağlı kuruluşlarımızın yatırımlarını hesaba kattığımızda, 16 milyar 498 milyon liraya yükselen bir yatırım bütçemiz var. 2019’da gelir bütçemiz 20,6 milyar lira. 3 milyar 200 milyon lira borçlanmanın önemli bölümünü her zaman olduğu gibi, raylı sistem yatırımları için kullanacağız.”

“Gelecek sene ulaşıma 6 milyar 117 milyon lira yatırım yapacağız. Bu rakam, Büyükşehir yatırım bütçemizin yüzde 54’ü. Ulaşım yatırımlarında her zaman olduğu gibi raylı sistemler ağırlıkta. Her zaman söylediğimiz gibi ulaşımda çözüm raylı sistemdir. Raylı sistemleri 1.100 kilometreye çıkardığımızda ulaşım problemini çözmüş olacağız.”

“Şu anda dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir İstanbul. 118 şantiyede, 25 bine yakın işçi kardeşimiz gece gündüz çalışıyor. Geçen ay son etabını açtığımız, Üsküdar- Ümraniye- Çekmeköy- Sancaktepe metrosu ile raylı sistemlerde 170 kilometreye ulaştık. En son teknoloji ile yapıp İstanbul’un hizmetine sunduğumuz sürücüsüz metromuz, Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü oldu.”

“Biz, 170 kilometreye ulaşan raylı sistem ağımızın tamamını kendi kaynaklarımızla yaptık. Şu anda 284,7 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor.”

“2019’un ilk çeyreğinde Gebze-Halkalı Banliyö Hattı hizmete açılacak. 63 kilometrelik, şehri baştan başa geçen bir hat. Kapasitesiyle ulaşımı çok rahatlatacak, Yaklaşık 100 bin araç trafikten çekilecek. Böylece İstanbul’umuzda 233 kilometrelik raylı sistem ağımız tamamlanmış olacak.”

“17 metro hattında hummalı bir çalışma içindeyiz. Sadece devam eden bu hatları tamamladığımızda Cumhuriyetin 100. Yılında yani 2023’te 454,7 kilometreye ulaşmış olacağız. Raylı sistemleri hızlı bir şekilde 1.100 km’ye tamamlamak için yeni finans modelleri üzerinde çalışıyoruz.”

“Mevcut tünel yollarımız 17 kilometre. 160 kilometre daha tünele ihtiyacımız var. En son Hasköy-Kasımpaşa Tünelini hizmete açmıştık. Eyüp Silahtarağa-Gaziosmanpaşa Tünelimiz bu yılsonunda açılmış olacak. Sabiha Gökçen Havalimanı Tüneli de 2019’da açılacak.”

“Dolmabahçe-Levazım, Libadiye-Çamlıca ve Alibeyköy-Küçükköy tünel inşaatlarımız da devam ediyor. Ayrıca, 12 kavşak ve 19 yol inşaatımız var. Toplu taşıma ve akıllı ulaşım sistemlerine yaptığımız bu yatırımlarla, trafik sıkışıklığı yaklaşık yüzde 17 azaldı.”

“İstanbul’a 1,5 milyon m2 yeşil alan daha kazandırdık. Kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 12 metrekareyi geçti. Hedefimiz yeni millet bahçeleri ve diğer çalışmalarla kişi başına düşen yeşil alan miktarını 20 m2‘ye yükseltmek.”

“Şişli Feriköy ve Aksaray İSKİ binalarının yerini Şehir Parkı yapıyoruz. Bu yerlere bina yapmadık. Yeşil alan olarak vatandaşlarımızın hizmetine sumayı tercih ettik.”

“Beykoz, Arnavutköy, Pendik ve Tuzla parklarının da yapımı sürüyor. Önümüzdeki 50 yılın su ihtiyacını karşılayan yatırımları hizmete aldık. İstanbul’un su problemini 2071 yılına kadar çözmüş durumdayız. Atık suların yüzde 99’unu arıtıyoruz. Bunun yüzde 45’i de ileri biyolojik arıtma. Önümüzdeki 5 yılda atık suların tamamını biyolojik yöntemle arıtmayı hedefliyoruz. Bugün İstanbul olarak Avrupa’nın en iyi “atık yönetimi”ne sahibiz.”

“Günde 20 bin ton çöp üreten bir şehirde yaşıyoruz. Bu çöpleri topluyoruz, ayrıştırıyoruz ve geri kazanıyoruz. Çöpten elektrik üretiyoruz ve yeni tesisler kuruyoruz. Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri’miz büyük ilgi gördü. Okullardan ve kamu kurumlarından konteyner konulması için çok yoğun talep var.”

Bütçede kentsel dönüşüme 1 milyar 11 milyon lira ayrıldığını dile getiren Uysal, vatandaştan para almadan yerinde dönüşümü öngören yeni sistemle 6 ilçede kentsel dönüşüme başladıklarını söyledi.

2019 bütçesinde eğitim, kültür, sağlık, spor ve sosyal hizmetlere 904 milyon lirayı ayrıldığını, konsolide bütçede bu rakamın 1 milyar 232 bin liraya ulaştığını aktaran Uysal, evde bakım hizmetlerinden, engellilerle ilgili çalışmalara, İsmek’ten spor yatırımlarına ve yeni başlanan dene-yap atölyeleri gibi birçok hizmet kalemi olduğunu belirtti.

“Şehir tiyatrolarımıza Sultangazi ve Esenler’de 2 yeni sahne kazandırdık. Böylece sahne sayımız 13’e ulaştı. Bu yıl sahnelerimizde yüzde yüz doluluk oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Hedefimiz 39 ilçenin tamamında tiyatro sahnesi yapmak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın