‘İBB yıkım işinde uzman değil’

İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in kaçak otelin yıkım kararının uygulanmamasına ilişkin İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın soruşturulmasına izin vermediği ortaya çıktı.

Gerekçe İBB’nin otelin yıkımda yeterince uzman olmaması ve yıkım ihalelerine kimsenin katılmaması.

İstanbul Laleli’de 530 yıllık Acemioğlanlar Hamamı’nın yerine kaçak inşa edilen Celal Ağa Konağı’nın yıkım kararı olmasına rağmen bir türlü yıkılmamasına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş hakkında yapılan suç duyurusunda İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler’in, Topbaş’ın soruşturulmasına izin vermediği ortaya çıktı. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı olayda sorumlu bulmayan İçişleri Bakanlığı ilginç bir karar imza attı. Kararda ruhsata aykırı otelin yıkım işlemlerinin uzmanlık gerektirdiği belirtilirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin oteli yıkacak ekipmana sahip olmadığı, bu nedenle kaçak yapının yıkılması için ihale yöntemini denediği, ancak bu sefer de 2009’dan bu yana her yıl açılan ihalelerin hiçbirinden sonuç alınamadığı iddia edildi.

Topbaş hakkında suç duyurusunda bulunan Eski Eminönü CHP İlçe Sekreteri Gazi Doğan, kararı 9 Ocak’ta Danıştay’a taşıdı. Doğan, dilekçesinde “İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında büyük yıkımlar, projeler yapılıyor. Sayın Topbaş bir oteli yıkmaktan mı aciz?” diye sordu.

‘RUHSATLI YAPIYA ZARAR VERİR’

Tarihi Acemioğlanlar Hamamı 2005 yılında kısmen yıkıldı, hamamın yerine Celal Ağa Konağı oteli inşa edildi. Kaçak inşa edilen otel hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni 2006 yılında ivedi yıkım kararı vermesine rağmen otel faaliyete geçirildi. Gazi Doğan, yıkım kararının uygulanmayarak otele altyapı hizmetleri götürülmesine ilişkin Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Topbaş hakkında soruşturmaya yer olmadığına dair verdiği. kararda otelin kaçak katlarının ruhsatlı yapıya zarar vermeden yıkılmasının “özel teknik, ekipman ve uzmanlık” gerektirdiğini ve İBB’nin bu imkanlara sahip olmadığını öne sürdü. Kararda “kaçak yapının yıkılması için ihale yönteminin denendiği, ancak 2009, 2010,2011 ve 2012 yılında açılan yıkım ihalelerinden bir sonuç alınamadığı” iddia edildi. İçişleri Bakanlığı’nın kararında otele altyapı hizmeti götürülmesine ilişkin ise İBB’nin ruhsata aykırı yapının altyapı hizmetlerinden faydalandırılmamasının İSKİ, BEDAŞ ve TÜRK TELEKOM’a bildirdiği belirtildi.

“Topbaş’ı kayırmaya yönelik bir karar”

Eski CHP Eminönü İlçe Sekreteri Gazi Doğan ise İçişleri Bakanlığı’nın kararının yanlı olduğunu savunarak kararı Danıştay’a götürdü. Doğan, “İçişleri Bakanlığı İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı kayırmaya dönük bir karar verdi. İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında büyük yıkımlar yapılırken İBB’nin kaçak bir otelin yıkılması için alet edevata sahip olmadığı iddiası gerçek dışıdır. Otele altyapı hizmetleri götürülmesine karşı İBB’nin kurumlara yazı yazdığı belirtiliyor. Anlaşılan o ki Topbaş’ın yönetim kurulu başkanı olduğu İSKİ’ye dahi sözü geçmiyor ki otel bu hizmetlerden yararlanıyor” dedi.

Aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Eski Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’in de bulunduğu 22 Belediye yetkisi olayda yargılanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın