İBB Suriçi’ni Vatandaşa Kapatıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Suriçi'nin turistik bir şehire dönüşütürecek ama vatandaşlara kapatacak bir karar aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Suriçi’ni bitirecek bir karar geldi. Geçtiğimiz hafta İBB Meclisi’nden alınan kararla, Suriçi’nin tamamı, turistlere açılıp, vatandaşa kapatılıyor. Suriçi’nin turistik şehire dönüşütürülmesi, bir nevi minyatür Sultanahmet’i akla getiriyor. Yaşayan kimsenin kalmayacağı Suriçi, sadece turistik mekanların olacak. Meclis kararı, Fatihlilerin tepkisinden çekinildiği için halen İBB’nin sitesine konmadı,.

Üst düzey bir İBB yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in uzun zamandır konuyla alakalı ısrarına karşı çıkılamadı ve Büyükşehir Meclisi ‘skandal’ denecek bir karara imza attı. Meclis’teki muhalif üyelerin karşı çıkmasına rağmen, iktidar yanlısı üyeler, yıllar sonra meydana gelecek olan neticeyi düşünmeden Suriçi’ni vatandaşa kapatıp, turistlere açacak bu karara “evet” dediler.

Turistlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği Sultanahmet ve Sirkeci, Fatih Belediyesi’ne bağlandıktan sonra hızla tenhalaşmış ve selatin camiler bile cemaatsiz kalmışlardı. Şimdi aynı tehlike bütün Suriçi için geçerli olacak.

MAHKEME DAHA ÖNCE UYARI NİTELİĞİNDE BİR KARAR VERMİŞTİ

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezi olarak kabul edilen ve ‘tarihi yarımada’ ya da ‘Suriçi’ gibi isimlerle anılan bölgeye ilişkin 1/1000 ölçekli nazım planına ilişkin iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37’sine yürütmeyi durdurma, 7’sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkeme, Topkapı İETT Garajı’nın ticaret alanından çıkartılarak yeşil alan olarak kullanılmasına, 1. Derece koruma bölgesinde yer alan ve geçtiğimiz aylarda Avrasya Tüneli geçiş güzergahı üzerinde olduğu gerekçesiyle yıkılan Kumkapı Balık Hali’nin marina yapılmamasına oy birliğiyle karar vermişti. Mahkeme ayrıca UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule’den Ayvansaray’a kadar uzanan kara surları koruma bandında yapılacak işlemler için de yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Sirkeci Tren istasyonun kültürel amaçlı kullanılmasını kararlaştırmış, Yedikule TCDD Atölyeleri ve Gazhanesi için ise yeni yapılaşmayı yasaklamıştı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın