İBB, Kabataş Transfer Merkezi’ni Tanıttı…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, inşaatı devam eden “Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi” projesini Saraçhane Belediye Sarayı’nda basın mensuplarına tanıttı.

Topbaş, proje kapsamında Kabataş’taki toplam 90 bin metrekarelik alanın yeniden düzenlendiğini, Transfer Merkezi’nin Fındıklı Molla Çelebi Camii’nin kuzey tarafından başlayıp, Kabataş Bezmi Alem Valide Sultan Camii’ne bitişik Kabataş Balıkçı Barınağı’nı da içerisine alacak şekilde yapıldığını söyledi.

Topbaş’ın projeye dair yaptığı diğer açıklamalar şöyle:

  • Deniz ulaşımının, raylı sistemler ve karayolu ulaşımı ile Üsküdar-Kabataş Boğaz Yaya Geçiş Tüneli’nin entegre olacağı transfer merkezinden günde ilk etapta 850 bin, daha sonra 1 milyon yolcu faydalanabilecek.
  • İnşaatı devam eden 25 kilometrelik Kabataş – Beşiktaş – Mecidiyeköy – Mahmutbey Metro Hattı; tramvay ve füniküler hattı, deniz ulaşımı ile Üsküdar-Kabataş Boğaz Yaya Geçiş Tüneli’ne entegre olacak.
  • Kabataş – Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanan yolcular, yapılacak merdiven ve asansörlerle; Mecidiyeköy- Mahmutbey metrosu, Kabataş – Taksim Füniküler Hattı ve belediye otobüslerine yer altından ulaşım sağlayabilecek.

  • Yapılacak 4 adet yeni iskeleyle birlikte, iskelenin kapasitesi yüzde 80 oranında artacak. Mevcutta 12 gemi/teknenin iskeleye yanaşması mümkünken, yeni proje ile bu sayı 22’ye çıkacak. İskeleler, günlük ortalama 30 bin yolcu kapasitesi ile hizmet verecek.
  • Yeşil alan yaklaşık bin metrekare genişletilecek, bölgeye bin araç kapasiteli zeminaltı otopark yapılacak. İstanbul’da günlük yolcu sayısı gelecekte 50 milyonları bulacak.
  • Dolmabahçe – Fındıklı arasındaki araç trafiği yer altına alınacak.
  • Kabataş’ta, 60 bin metrekarelik yayalaştırılmış bir meydan yapılacak. Meydanda yolcu peronu, geleneksel deniz tekneleri ile yeme-içme salonları yer alacak. Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret eden otobüsler için de 40 otobüslük park yeri olacak. Şehir içi yolcu otobüsleri de yeraltından geçerek burada indi bindi yapacak. Meydanın altında metro bağlantısı, müze ve sergi salonları, otopark, pazar ve mağazalar olacak.

Topbaş, projeyle ilgili çıkan haberlerle ilgili ise şunları söyledi:

Tarihi yapıların zarar gördüğü ve çalışmaların Kurul tarafından durdurulduğu haberleri doğru değildir. Çalışmaya başlamadan her türlü çalışma detaylı bir şekilde yapıldı. İddia edildiği gibi ilgili Kurul çalışmayı durdurmamıştır. Koruma Kurulu, “tarihi yapılar hasar görüyor” şeklindeki iddialara istinaden inceleme yapılmasını istemiştir. Vakıflar il müdürlüğü yerinde tespit yaparak, Kurula “zarar olmadığına dair” rapor sunmuştur. Kurul “gerekli tedbirler alınarak iş devam edebilir” hükmünde bulundu. Projenin 2008 yılı itibariyle Kurul onayı var.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın