İBB İstanbul’da “Tasarım Merkezi” Kuruyor

UNESCO tarafından Ekim 2017'de "Tasarım Şehri" ağına kabul edilen İstanbul, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Tasarım Stratejisi Ortak Akıl Konferansı"na ev sahipliği yapıyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayrı Baraçlı, konferansın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Baraçlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği 2023 vizyonu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatı çerçevesinde geleceğin şehrini tasarlamak için çalıştıklarını ve bu kapsamda İstanbul Tasarım Merkezi kuracaklarını, özellikle öğrenciler ile genç girişimcileri destekleyeceklerini belirtti.

Baraçlı, UNESCO tarafından Tasarım Şehri seçilen kentte İstanbul Tasarım Merkezi ve Usta Tasarımcı Programı oluşturacaklarını anlatarak, “Kurulacak İstanbul Tasarım Merkezinde teknolojik altyapı sağlanarak genç tasarımcılar teşvik edilecek. Uluslararası iş birliklerinin ve deneyim paylaşımlarının yapıldığı bir bilim merkezi olacak. Usta Tasarımcı Programı çerçevesinde geleneksel zanaatlarla uğraşan ustaları ve küçük üreticileri tasarımcılarla buluşturarak zanaatın tasarımla buluşması sağlanacak. Dokümantasyon Programı kapsamında ise çağdaş tasarım ve yaratıcı endüstriler konusunda sürekli güncellenen kapsamlı bir envanter oluşturulacak.” ifadelerini kullandı.

“Tasarımı İstanbul’da bir kültür haline getirmek istiyoruz”

İstanbul’da büyük bir tasarım kütüphanesi, tasarım gençlik merkezi kurmak ve tasarım müzesi oluşturmak gayreti içinde olacaklarına da dikkati çeken Baraçlı, şunları kaydetti:

“Milli Eğitim Bakanlığı ile tasarım-inovasyon lisesi ile ilkokullara yönelik tasarım ile ilgili nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda görüştük. Tasarımı İstanbul’da bir kültür haline getirmek, bilim ve sanayi kapsamında daha çok değerlendirmek istiyoruz. İstanbul’un çeşitli noktalarında tasarım ve kuluçka merkezleri kurmayı planlıyoruz. Düzenlenen konferans, tasarım konusunda ortak aklın oluşması ve İstanbulluları katılımcı bir şehir insanı olma noktasına getirilmesi adına çok önemli. Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle gençlere yönelik projeleri destekleyeceğiz ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışacağız.”

Konferansta açılış konuşmalarının ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Deneyim Paylaşımı sunumları gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Ömer Turan tarafından İstanbul’daki tasarım uygulamaları hakkında bilgi verildi.

Graz Tasarım Şehri Direktörü Eberhard Schrempf de Graz şehrindeki tasarım çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

Konferansın sonraki bölümünde ise İstanbul’un tasarım şehri olarak sahip olduğu envanter ve iş birliği imkanlarıyla ilgili bir toplantı gerçekleştirildi.

Konferansa, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, yerli ve yabancı mimari ve tasarım uzmanları katıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın