İbadet Mekanları Üzerine Yeni Bir Araştırma

Çağdaş ibadet mekanları üzerine yaptığı araştırmaları "Sacred Spaces" adlı kitapta derleyen James Pallister, San Francisco kıyılarından, Bangladeş banliyölerine kadar dünyanın birçok farklı noktasında yer alan projeleri okuyucuyla paylaşıyor.

30 farklı projeye yer verilen kitabın, Phyllis Richardson’ın “New Sacred Architecture” ve benzeri yayınlara öncülük ederek oluşturduğu, son 10 yıldır gelişme gösteren modern dini yapılar arşivinin önemli bir parçası haline geleceği düşünülüyor.

Kitapta yayınlanan projelerin nerdeyse tümünde kullanılan beton, her tasarım için farklı ışık ve gölge, yükseklik ve kütle kurguları oluşturuyor. Böylelikle aynı malzemenin farklı yorumları bu projelerde okunabiliyor.

Pallister, “Form, işlevi izler.” ilkesinin modernizmin temellerini oluşturduğunu belirtiyor ve devam ediyor: “Bir ibadet mekanının bireyle kurduğu ilişki, bir havaalanı ya da ofis binasının kurduğu ilişkiye göre çok daha farklıdır. İbadet mekanıyla birey arasındaki ilişki, bireyi kalabalıktan uzaklaştırıp, kendini sorgulatmaya dayalıdır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın