IAAC/WASP Ekibi, Topraktan Yapılmış “Sağlam ve Etkileyici” 3D Baskılı Duvar Oluşturdu

Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), İtalyan 3D baskı şirketi WASP ile 3D baskılı bir toprak duvarın oluşturulması konusunda işbirliği yaptı.

Malzeme, merdiven ve zemin yapıları için destek sağlayan birbirine kenetlenen ahşap kirişler ile kil ve pirinç liflerinin bir karışımından üretilmiş.

40 cm kalınlığındaki duvar, 2 metreküp malzeme kullanılarak 40 saatte basılmış. Çıkıntılı ahşap elemanların yerleştirilmesi için boşluklar bırakılarak yatay katmanlar halinde basılan duvar hem sağlamlık hem de estetik ifade kazandırabilen bir yöntemle üretilmiş.

Prototip, WASP‘nin “Crane WASP” adlı modüler 3D baskı sistemi kullanılarak basılmış. Baskı sistemi geleneksel bir inşaat vincinin çalışmasına benzer şekilde, radyal mekanik bir kol yoluyla 50 metrekarelik bir alanı kaplayan bir ana yazıcı ünitesinden oluşturulmuş.

Ekip, bu çalışmanın, yük taşıyan toprak yapıların oluşturulmasına yönelik ilk önemli adım olarak kabul edilebileceğini belirtmiş. Bu projede elde edilen sonuçların ışığında, Crane WASP sisteminin tasarım mantığını gerçek inşaat modellerine aktarmak için giderek daha kullanışlı bir araç haline gelmesi hedeflenmiş. Yenilikçi mimari sistemlerin denenmesinin yanı sıra  inşaat endüstrisinde 3D baskının ilerlemesi de planlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın