I. Mahmut Şadırvanı restore edilecek

Ayasofya'da bulunan I. Mahmut Şadırvanı, İstanbul İl Özel İdaresince restore edilecek.

İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, Ayasofya’nın kurşun örtüsü, padişah türbeleri ve batı cephesinin aslına sadık kalarak yenilenmesinin ardından restorasyon sırasının Ayasofya I. Mahmut Şadırvanı’na geldiği bildirildi.Özel İdare’nin, kültür mirasının korunması ve geleceğe taşınması için yüzlerce restorasyon çalışmasına imza attığı vurgulanan açıklamada, I. Mahmut Şadırvanı’nın da yapılacak restorasyonla tüm mimari özellikleriyle yeniden göz kamaştıracak hale geleceği kaydedildi.

Geçmişi I. Mahmut zamanına dayanan şadırvanın bir Osmanlı şaheseri olmasının yanında İstanbul’daki en büyük şadırvanlardan biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

”Özgünlüğünü kaybetmeden günümüze ulaşan yapının proje çizimlerini gerçekleştiren İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Müdürlüğünden gelecek analiz sonuçlarına göre restorasyon sürecini de başlatacak. Şadırvanda yenileme kapsamında, kurşun örtüsünün ve çatı karkasının incelenerek gerekli görüldüğü takdirde yenilenmesi, altın varak ve kalem işi konservasyonu, mevcut şebekelerin temizlenerek konservasyonu, mermer temizliği ve konservasyonu, metal elemanların temizlenmesi ve konservasyonu işleri yapılacaktır. 339 bin 442 TL bedelle yenilenecek olan şadırvanda çalışmaların, Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın