Huzurevleri İçin Üç Farklı Model

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni yapılacak huzurevi hizmet binaları için üç farklı mimari modeli yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ın web sitesinde yayınlanan açıklamaya göre huzurevi hizmet binaları için çalışılan üç farklı mimari model ile, yaşlı vatandaşların daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri hedefleniyor.

Yaşlı vatandaşların artık kalabalık kurumlarda kalmadıklarını ifade eden Selçuk, 2020 yılı Ağustos ayı itibarıyla 15.795 kapasiteli 155 huzurevinde, 13.790 vatandaşın yatılı hizmet aldığını belirtti. Her bir yeni kuruluşun tasarımlarının yaşlıların kullanımına uygun olarak erişilebilir ve aynı zamanda ihtiyaca göre kişiselleştirilebilir özelliklerde tasarlanmasını amaçladıklarının altını çizen Selçuk, hazırlanan modeller hakkında şunları söyledi:

“Huzurevi proje modelleri ‘Site Tipi’, ‘Avlu Tipi’ ve ‘Küçük Ev Tipi Proje’ olmak üzere üç farklı kategoride değerlendiriyoruz. Site tipi proje; bakıma ihtiyaç duymakta olan ve bedensel fonksiyonları zayıflamış yaşlılarımıza hizmet vermek amaçlı olarak tasarladığımız bir huzurevi modelidir. Avlu tipi projeyi günlük işlerini kendi başına yerine getirebilen ve fiziksel hareketliliğe daha çok ihtiyaç duyan yaşlılarımız için planladık. Bu model, demans gibi bilişsel fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelen yaşlılarımız için özel tasarlandı. Küçük ev tipi proje de daha bağımsız yaşlılarımızın kendilerine ait yaşam alanlarında günlük hayatlarını sürdürmelerine olanak tanıyan bir model.”

Açıklamada, Uşak ve Tokat’ta avlu tipi mimari ile tasarlanmış yaşlı bakım kuruluşları olduğu belirtilirken; Adana ve Yalova’da da küçük ev tipinde ile tasarlanmış kuruluşlar olduğu ifade edildi. Bakan Selçuk, 2023 yıl sonuna kadar 53 huzurevini daha hizmete açmayı planladıklarını ve önümüzdeki süreçte bu üç farklı mimari modeli yaygınlaştıracaklarını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın