Hüseyin Yanar’ın kitabı “Portreler”e ödül!

Hüseyin Yanar'ın kitabı "Portreler" (Muotokuvia) En Güzel Fin Kitapları 2011 (Most Beautiful Finnish Books 2011) ödüllerinden birinin sahibi oldu.

Hüseyin Yanar’ın kitabı “Portreler” (Muotokuvia) dün Fin MIlli Kütüphanesi Salonu’nda, Fin Kitap Sanatı Komitesi Başkanı Tuula Isoniemi’nin sunuşunu ve ödül dağıtımını yaptığı törende, En Güzel Fin Kitapları 2011 (Most Beautiful Finnish Books 2011) ödüllerinden birinin sahibi oldu. Portreler’de yer alan 11 makaleden Babamın Ceketleri, Kara Kutunun Sırrı, Oda, Yeraltı Dünyası, Modernizmin Türbesi: Kasımpaşalı Juhani, Ödüller ve Yapıtlar: Yüzyillar arasından Bir Duet, Yanar’ın 2005 yılından bu yana Arkitera.com Görüş bölümünde yayınlanan yazılarından seçmeler. (http://v3.arkitera.com/article.php?action=displayArticleAuthor&ID=33) Toplam 11 makalenin yer aldığı kitapta bunların dışındaki 5 makale ise daha once Yanar’ın Betonart, RH Sanart ve Git Dergilerinde yazdığı Duvarlarla Dans eden Mimar, Bir Öteki, Sofinin Dünyasi, Anıların Deposu, Okyanus Dalgalarını Çizmek adlı yazılarından oluşuyor.

Portreler, PARVS Publishing tarafindan basıldı ve önsözü Juhani Pallasmaa tarafından yazıldı. Türkçeden Finceye Çevirisi Tuula Kojo, Grafik Tasarımı Timo Satela, düzenlemesi (Reproduction) Jussi Tiainen tarafından yapıldı.

Finlandiya’da ilk defa 1947 yılında başlayan bu ödül organizasyonu farklı kategorilerde her yıl 20 – 25 kitaba veriliyor. Bu yıl Harry Salmenniemi’nin Runoja (Siirler) adlı şiir kitabına verilen En Güzel Fin Kitabı 2011 ödülü ile diğer kategorilerde (Fiction, Non-Fiction, Çocuk Kitapları, Sanat Kitapları, Text Kitapları, Kitap Kapakları) toplam 25 kitaba verildi. Hüseyin Yanar’ın yazdığı Portreler ise Sanat Kitapları ödüllerinden birinin sahibi.

Ödül dağıtım töreninde diğer kitaplarla birlikte sergilenen Portreler üzerine sergi kitabında yazanlar şöyle;

“The first impression of the typography is like a whisper or a thoughtful voice heard from the other end of the room. The text´s understandable and refined grip has been achieved through the layout. The book´s aesthetics lay primarily in the balance between the pictures and the columns of text, creating as they do a harmonic whole,”

65 yıldır gelenekselleşen bu organizasyonun Fin Kitap Sanatında özel bir yeri var. Ödül alanların kitapları yıl boyunca Fin Milli Kitaplık Kolleksiyonu’nda Estonya’nın En Güzel Kitapları ile birlikte Helsinki’nin 10 kent kitaplığında ve Helsinki Kitap Fuarı’nda sergilenecek. Ayrıca yurt dışında Stockholm’deki Fin Enstitüsü’nde, Tallin’deki Milli Kitaplık’ta, Tarto’daki Endüstri Sanatları Üniversitesi’nde, Leipzig ve Frankfurt Kitap Fuarları’nda, Alman Kitap Müzesi ve Deutches Buch und Schriftmuseum koleksiyonunda sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın