House of Density

Japonya'nın kuzeyindeki Asahikawa, Hokkaido'da yer alan geniş kırsal bölgenin çeperinde bulunan, Jun Igarashi Architects tarafından tasarlanan özel konutun tasarımı doğal çevresiyle ilişkili olarak düşünülmüş.

Asahikawa’da mevsimsel sıcaklık farkları çok fazla. Yazları sıcaklık 30 derecenin üzerindeyken kışları -30 dereceye kadar düşüyor. Dolayısıyla yapı yalnızca küçük açıklıklara sahip ve yalıtım performansı oldukça yüksek. İç ve dış mekan arasında oluşturulan tampon bölge ise aradaki geçişi yumuşatıyor.

Dış duvarlarda Hokkaido’dan gelen çam ağaçları kullanılmış. Kullanılan strüktürel ahşaplar da yerel bir tedarikçiden temin edilmiş. Ahşap bir strüktür tercih edilmesinin nedeni ahşabın aynı zamanda iyi bir yalıtım malzemesi olması.

Planın merkezinde; yaşam alanı, yatak odası ve bir de ıslak hacim yer alıyor. Diğer küçük hacimler ise bu mekanları çevreleyerek bahsi geçen tampon bölgeyi oluşturmak ve ısı kaybını azaltmak için kullanılıyor. Merkezde yer alan ıslak hacim yukarıdan ışık alıyor ve yapının büyük bir bölümü buradan aydınlatılıyor.

Doğal çevre harika bir görünüme sahip fakat doğa aniden değişerek acımasız yüzünü de gösterebiliyor. Yapı, buradan yola çıkarak, sürekli olarak değişen doğal çevreyle iç mekan arasındaki ilişki üzerine düşünülerek üretilmiş bir mimariyi ifade ediyor.

Etiketler

Bir cevap yazın