Hongdae’nin Sanatçı Kimliğini Yansıtan Spa Merkezi

Koreli bir kozmetik firmasının Seul'ün önemli ticari merkezlerinden Hongdae'de açtığı Areuke Spa, Chiasmus Partners tasarımı heykelsi formdaki binası ile bölgenin sanat kimliğini yansıtıyor.

Tek ve çok aileli evler, alışveriş merkezleri, ofis binaları, karma kullanımlı konut kompleksleri ve galeriler dahil olmak üzere birçok farklı fonksiyona sahip yapıların yer aldığı Hongdae, Gangnam ile birlikte Seul’ün en aktif ticari bölgesi. Hongdae’nin ticari faaliyetlerinin çoğu, genç sanatçılar ve müzisyenlerin yön verdiği bir sanat ortamı etrafında toplanıyor; sokak gösterilerinden mural çalışmalarına kadar çeşitli kültürel etkinlikler, konutlar ve iş yerleri ile uyum içinde organize ediliyor.

Çağdaş sanatın karakteristik özelliklerinden olan fikirlerin ifadesindeki açıklık, esneklik ve uzlaşma, konut ve ticari alanlarda da kendini gösteriyor; Hongdae’deki performans ve sergi mekanları, sınırları zorlayan tasarımlar sonucu mimari açıdan eşsiz yapılar olarak ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.

Areuke Spa, Hongdae’nin merkezindeki eski bir yerleşim bölgesinde, bir ara sokakta yer alıyor. Kuaför salonlarına, restoranlara ve kafelere dönüştürülmüş eski konutlara komşu olan Chiasmus Partners tasarımı yapı, kentteki bina yoğunluğu sonucu düzenlenen “ışık hakkı” plan kararlarına uygun olarak, eğimli bir piramit şeklinde tasarlandı. Tasarım, bölgedeki yükseklik kısıtlamaları da göz önünde bulundurularak, verilen sınırlı alanı maksimum düzeyde kullanmak üzere kurgulandı.

Yapı her şeyden önce ticari amaçlar düşünülerek tasarlandı: siteyi çevreleyen sokakların başından itibaren bina, yoldan geçenlerin dikkatini çekiyor ve açık, davetkar görünümü ile yaya trafiğini binaya yönlendiriyor.

Bina, yekpare bir beton kütle görünümünde inşa edildi. Kalın dış katman, ticari fonksiyonlardan bağımsızlığını ilan edercesine içeride meydana gelen faaliyetleri gizleyen bir kabuk gibi görünüyor olsa da; brüt beton kullanımı ile doğal cildin saflığını taklit eden ham, soyulmuş bir görünüm hedeflendi. Yapının girişini vurgulayan cephedeki kıvrımlı köşe, betonun çok yönlü kullanımından faydalanarak bir yüzün kıvrımlarına atıfta bulunuyor.

Hem kafe hem de farklı spa fonksiyonlarını barındıran, yüksek tavana sahip bodrum katındaki salon; çeşitli etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapacak şekilde planlandı. Ürün teşhiri ve cilt danışmanları için kullanılan alt katların aksine, kişiselleştirilmiş spa bakım hizmetleri için kullanılan üst katlar daha küçük alanlara sahip.

Seul’ün hızlı ve değişken kent hayatı düşünülürse, on yıl sonra Areuke Spa’nın yerinde bir kuaförün veya bir restoranın yer alması çok da uzak bir ihtimal değil. Ticari ihtiyaçlarla şekillenen mimari, özünü kaybetmeden şehrin hızlı değişimlerine uyum sağlamalı ve yeniliklere kucak açmalıdır. Bu değişken koşullara ayak uydurabilmek için, bu ticari gelişmelerle başa çıkabilen esnek düzenlemelere ihtiyaç duyuldu. Bu esneklik, binanın formunda kesin bir uzlaşma noktası sunmuyor; dolayısıyla binanın çevresiyle görsel olarak nasıl etkileşime girdiği üzerine hala yaratıcı müdahaleler planlanabilir.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın