Hollanda’nın İlk Enerji Nötr Tren İstasyonu: Delft Campus

Benthem Crouwel Architects tarafından tasarlanan Hollanda’nın Hollanda'nın ilk enerji nötr istasyonu Delft Campus, kısa süre önce ilk açılış yıldönümünü kutladı.

Benthem Crouwel Architects tarafından tasarlanan istasyon projesi, Royal HaskoningDHV ve Witteveen+Bos ile işbirliği içinde Prorail ve Delft Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilmiş. İstasyonun yarasaya benzer yapısı, yüksek teknoloji dünyasından ve insan yapımı yapıların doğayı taklit ettiği biyomimikri kavramından ilham alınarak hayata geçirilmiş.

İstasyonda kullanılan asansörler, duyuru sistemi, bilet makineleri ve aydınlatma gibi tüm sistemlerin yapının üzerindeki gölgelik tarafından sağlanan enerji üzerinden çalışması sağlanmış. 70 hanenin yıllık tüketimine eşdeğer miktarda enerji üreten ve İki büyük tenteden oluşan bu çatı, ışınlara bağlı güneş panelleri olan çelik bir yapıdan oluşturulmuş.

 

Üzerindeki paneller, 10-15 derecelik bir açıyla doğu-batı yönüne yerleştirilerek güneş ışığını yakalamak için en uygun olan zikzak yüzey oluşturulmuş. Paneller arasında yağmur suyu drenajı için dar oluklar yerleştirilmiş. Asansörlerin yakınında bir cam panjurdan çatıya erişim sağlanarak gölgeliğin temizlenmesi ve korunması kolaylaştırılmış.

Çatı sadece istasyona ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi sağlamakla kalmamış aynı zamanda bekleyen yolculara barınak sunan çarpıcı bir dönüm noktası da olmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın