“Hollanda’nın Dağları Binalardır”

Seranit'in yeni markası Serra'nın tanıtım lansmanı 6 Mart Salı günü Çırağan Sarayı'nda düzenlenen bir geceyle gerçekleşti.

Lansmanın önemli konuğu ise keyifli sunumu ile geceye renk katan Hollandalı mimarlık ofisi Mecanoo Architecten’in kurucusu Francine Houben’di.

Francine Houben konuşmasında ilk olarak ofislerinin yapısından ve vizyonlarından bahsetti. Farklı disiplinlerden 90 kişinin çalıştığı Mecanoo Architecten’in temel felsefesinin doğa sevgisi, sürdürülebilirlik ve analiz ederek çalışma olduğunu vurguladı.

“Dutch Mountains” kitabı

Birkaç ay önce çıkardıkları, çalışmalarından oluşan “Dutch Mountains” kitabından söz etti. Kitabına neden bu ismi verdiğini şu şekilde açıkladı: “Hollanda topoğrafya açısından oldukça düzlük bir yer. O nedenle buradaki binalar şehrin dağlarıdır. Rotterdam’ın en yüksek binası olan Montevideo Binası’nı da biz tasarladık. Su kenarında var olan bir şehir olarak nehirler killeri, killer de binaları meydana getirmektedir.”

Houben sunumunda İstanbul için de referans olabilecek farklı şehirlerde tasarlamış oldukları projelerinden bahsetti. Bu projeleri Rotterdam’daki Montevideo Binası, Rotterdam Saint Mary Şapeli, Delft Teknik Üniversitesi Kütüphanesi, Delft Belediye Binası ve Merkez İstasyonu, İspanya’daki La Llotja Tiyatro ve Konferans Merkezi, Birmingham Kütüphanesi, Tayvan’daki Wei Wu Ying Sanat Merkezi ve Güney Kore Golf Kulübü olarak sıralanıyor.

Rotterdam’ın en yüksek binası olan Montevideo Binası’nın tasarımı gemilerden esinlenilmiş. Yapıda balkonların olması ve üst katlarda havuzun yer alması da tasarımı zenginleştirmiş.

Delft Teknik Üniversitesi mezunu olan Houben, üniversitenin 1969’daki ve şimdiki durumunu gösteren fotoğraflar paylaşarak, zaman içindeki değişimini anlattı. Üniversiteye tasarladıkları kütüphane ile insanlar için sosyal bir ortam yarattıklarını ve bu mekanın oldukça fazla kullanıldığını söyledi. Kütüphanenin, üniversitenin yeni ikonu olduğunun da altını çizdi.

Her bir projeyi şehrin kendi karakteristik özelliğine göre tasarladıklarını belirten Houben, projeleri için hazırlamış oldukları video gösterimleri ile dinleyicilerin proje mekanlarını deneyimlemesini sağladı.

Delft Teknik Üniversitesi’nde ilk kadın profesörü ünvanını aldı

Delft Teknik Üniversitesi’nde ilk kadın profesörü ünvanını alan Francine Houben, 2003 yılında 1. Rotterdam Mimarlık Bienali’nin küratörlüğünü üstlendi. “Mobility” kavramı üzerine çalışmalar yapıyor. Çok sayıda yarışmanın jürisinde yer alan ve dünyanın farklı şehirlerinde birçok projeye imza atan Francine Houben, aynı zamanda Delft Teknoloji Üniversitesi, Svizzera Italiania, Accademia di architettura ve Harvard Üniversitesi’nde dersler veriyor.

Francine Houben, Cafer Bozkurt Mimarlık ile “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Projesi’nde ortaklaşa geliştirdikleri bir proje ile finale kalan 9 ekip arasında yer alıyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın