Hollanda’daki 100 Yıllık Postane Halk Kütüphanesine Dönüştü

Zecc Architecten ve Rijnboutt, Utrecht’teki 100 yıllık bir postane binasını Neude Kütüphanesi’nde dönüştürdü.

Fotoğraflar: Kees Hummel    

Böylelikle şehre kitap okumak, ders çalışmak, müzik dinlemek, kahve içmek ya da sadece rahatlamak bir mekan kazandırıldı.

Joseph Crouwel’in (1885-1962) Amsterdam Okulu’ndan etkilenen orijinal postane tasarımı, art deco unsurları ve farklı kıtaları temsil eden beş insan figürü ile zengin süslemelere sahip.

Postane binası, büyük parabolik tavanı, sırlı sarı taş ve güçlü süslemeler ile donatılmış halka açık resepsiyon salonu ile ünlü. Her zaman halka açık olan bu anıtsal salon, eski postanenin merkezini oluşturuyordu.

2015 yılında binaya yeni kamu işlevini kazandırmak için ilk planlar geliştirildi. Planlara çalışma salonu, yeme-içme alanı ve oditoryum içeren bir halk kütüphanesi de dahil edildi. İhtiyaç programına yetebilmek için eski bir lojistik alana yeni bir bina hacmi eklenmiş.

Görkemli resepsiyon alanı, topluluğun ana merkezi ve kütüphanenin tüm bölümleri için referans noktası olmaya devam ediyor. Buradan, katlar ve odalar sorunsuz bir şekilde iç içe geçerek insanlara binayı keşfetmek için sınırsız fırsat sunuyor.

En üst katta, çatı katının orijinal karakterini yansıtmak için ahşap kirişler açığa çıkarılmış. Dış cephedeki Royal Tichelaar’ın modern, sırlı, seramik cephe elemanları, tarihi cephenin saygılı ve farklı bir yorumu.

Etiketler

Bir cevap yazın