Hollanda’da Yeni Bir Eğitim Kampüsü

Spring Architecten ve MoederscheimMoonen Architects, Utrecht'in ilçesi Doorn'da bir eğitim kampüsü tasarladı.

1.200 öğrenciye ev sahipliği yapacak olan kampüs, biri ana okul binası ve diğeri spor merkezi olmak üzere iki binadan oluşuyor. Her iki bina da kompakt ve şeffaf tasarımıyla öne çıkıyor.

Spring Architecten mimarlarından Alfons Hams, “Kompakt bir okul tasarlarken ana motivasyonumuz koridorları olmayan, her mekanın efektif birer öğrenme alanı olarak kullanılabildiği bir eğitim merkezi tasarlamaktı. Bu bakış açısıyla tasarlanan oditoryum, laboratuvar alanları ve eğitim salonu sınıfların geleneksel programına farklı bir yorum getirdi.” diyor.

Tasarımda, çiftlik evleriyle tanınan Doorn’un, peyzajla ve çevresindeki güçlü mimariyle benzersiz bir ilişki kuran bu serbest konumlanmış binalarından ilham alınmış. Bu tipolojiye uyum sağlamak için üç katlı ana binanın üzeri çıkıntılı bir çatı ile örtülerek iç içe geçirilmiş iki kütle yaratılmış.

Üç katlı, kompakt tasarımda öne çıkan detaylardan biri, öğrencilerin gün ışığını hissetmelerini, dış dünyayla ilişki kurmalarını sağlayacak cephe tasarımı. Bu çelik cephe içerisi ile dışarısı arasında geçirgen bir duvar görevi görürken aynı zamanda projenin bulunduğu bölgeyle de uyumunu sağlıyor.

İnşaatın 2017’de tamamlanması öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın