Hollanda’da Yaşlılar İçin Ortasında Büyük Bir Avlu Bulunan Yaşam Alanı

Specht architects & planners, Hollanda'nın Veenoord şehrinde yaşlı bireyler için bir konut ve topluluk merkezi tasarladı.

Sosyal konut derneği Woonservice yaşlılar için bir konut inşa etmek istemiş. Belediye zaten standart bir tahsis planı geliştirmiş ancak Woonservice derneği daha kolektif bir konut biçimi yaratmak istemiş. Konut sakinleri arasında iletişimi teşvik ederek, bir arada olma hissini geliştirmek üzere mimarlar büyük bir avluya bakan 21 evden oluşan bir yaşam alanı tasarlamışlar.

Evler, peyzaj içinde ve ağaçlar arasında iyi bir konuma sahip olan eski bir ilkokul arazisi üzerine inşa edilmiş. Proje, yeşil peyzaj içinde tek başına bir blok olarak tasarlanmış ve merkezi bir avlu etrafında sıralanan iki bina hacminden oluşmuş.

Hacimler, mevcut ağaçlar korunacak şekilde şekillendirilmiş. Sakinlerin avluda birbirleriyle rahat bir şekilde buluşabilmeleri, köşede yer alan ve mahallelinin de kullanabileceği ortak oturma odasında birlikte etkinlikler düzenleyebilmeleri planlanmış.

Beşik çatıya sahip binanın avlusundaki ahşap cephe daha alçak ve bu nedenle daha samimi olacak şekilde tasarlanmış. Dış taraftaki 12 farklı kabartmaya sahip kum rengi tuğladan yapılmış sağlam kagir cephe yeşil çevresine iyi uyum sağlamış.

Ahşap pencere çerçeveleri, yaşam alanlarına güneş ışığının yoğun şekilde girebilmesi için derinlik ve konum bakımından kademelendirilmiş.

Avlu ve çevresindeki açık alan LAOS Peyzaj Mimarlığı ile birlikte geliştirilmiş. Ortak ve özel açık alanlar arasındaki geçişler, yeterli mahremiyeti sağlamak için dikkatlice tasarlanmış. Yerli bitkiler ve arı karışımlı çimlerle çeşitlendirilmiş peyzaj ile biyolojik çeşitlilik artırılmış.

Veenoord şehri için farklı olan bu yeni konut türünün oluşturulmasıyla, yaşlıların büyük aile evlerinden daha küçük, tek katlı yaşlı evlerine taşınmaya teşvik edilmesi amaçlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın