Hollanda’da Sarmal Merdiven Detayıyla Öne Çıkan Bir Dönüşüm Projesi

Hollanda’da Sarmal Merdiven Detayıyla Öne Çıkan Bir Dönüşüm Projesi

Mimari tasarımcı Julia van Beuningen'in Hollanda'nın Gelderland kentinde konuta dönüştürdüğü sazdan çatılı tahıl ambarı kontrplaktan yapılmış sarmal merdiven detayıyla öne çıkıyor.

Tasarımcı 19. yüzyılın sonlarından kalma yapıyı konuta dönüştürerek içine dört yatak odası ve bir açık plan yaşam alanı ekledi.

Evin merkezine yerleşen kontrplak merdiven, kusursuz kavisli geometrisi ve ince bileşenleri sayesinde yapının rustik ahşap sütunları ve kirişleri ile kontrast oluşturuyor.

Yapı, tasarımcının ailesinden miras aldığı Landgoed Appel adlı eski bir tarım arazisindeki birkaç binadan biri.

Julia van Beuningen, yeniden yapılanma ve iyileştirmelerin bir karışımıyla tüm araziyi revize etmeyi ve uzun süreli ya da tatil amaçlı kiralama için kullanılabilecek bir dizi düşük enerjili ev yaratmayı planlıyor.

Yapı yaklaşık 10 yıl önce yenilenmiş olduğundan, arazideki diğer bazı mülkler kadar fazla çalışma gerektirmemiş.

Bir çellist olan ve yarı zamanlı olarak mimarlık yapan Van Beuningen planlama aşamalarını denetlemesi için yerel stüdyo Flip Wentink Architecten’ten yardım almış. Ayrıntılı tasarım aşamasını kendisi yöneterek sarmal merdiven ve bazı marangozluk unsurları gibi ekstra ayrıntılar eklemiş.

Zemin kattaki merdiven, yemek alanı ile odun sobası bulunan salon arasında bir ayrım oluşturuyor. Bu alanın yanında çelikten yapılmış küçük bir mutfak adası bulunuyor.

Ayrıca bu katta ebeveyn banyolu bir yatak odası yer alıyor.

Sonradan eklenen ve boyut olarak çok daha küçük olan birinci kat, iki ilave yatak odası ve banyo barındırıyor.

Mümkün olan her yerde basit ve doğal malzeme kullanımına özen gösterilen yapı, keten ve kireç sıvalı duvarlara sahip.

Akıllı cam detaylar tasarımı yükseltmeye yardımcı olmuş. Öne çıkan özellikler arasında ahır tarzı panjurların arkasına gizlenebilen büyük cam kapılar, uzun ve ince tavan pencereleri ve birinci katın kenarını çevreleyen dar bir cam şerit yer alıyor.

Bina, sazdan çatısı ve kırmızı tuğla duvarları sayesinde dışarıdan daha geleneksel bir görünüme sahip.

Yapı, eski fırının yenilenmesinden sonra Landgoed Appel arazisinde tamamlanan ikinci bina. Hala çalışmaları devam eden çiftlik evi, yenilenmiş koyun kulübesi ve yeni inşa edilmiş bir ahır bulunuyor.

Çevresel sürdürülebilirlik, Van Beuningen için önemli bir endişe kaynağı olmuş, bu nedenle tüm binalar güneş panelleri ve ısı pompaları içerecek şekilde tasarlanmış.

Van Beuningen, projenin Hollanda’nın kırsal topluluklarında daha sürdürülebilir bir turizmin önünü açabileceğini umuyor. Hükümetin sera gazı emisyonlarını azaltmak için tarım endüstrisini kısıtladığı bir zamanda, çiftçilerin diğer gelir akışlarını keşfedebileceklerini göstermeyi umuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın