Hollanda’da Ketenden İnşa Edilen Yaya Köprüsü

Eindhoven Terknoloji Üniversitesi, çeliğin imalattaki yerine bir alternatif olarak ketenin potansiyelini göstermek amacıyla, bir kısmı ketenden üretilen bir köprü projelendirdi.

Almere şehrindeki köprü, alüminyum ya da çelik yerine kullanılabilecek, poliüretan köpük blokları ve biyo-reçineyle karıştırılmış keten liflerinden sağlam ve hafif bir alaşım malzemesi yaratılarak üretilmiş.

Almere Köprüsü, Smart Circular Bridge Projesi kapsamında yayalar ve bisikletler için inşa edilecek 3 köprüden ilki. Projenin devamı olan diğer iki köprü ise Ulm, Almanya, ve Hollanda- Bergen Op Zoom’da yer alacak.

Proje Avrupa Birliği’nden Eindhoven Teknik Üniversitesi ve Stuttgart Üniversitesi’nin de içinde olduğu 5 farklı üniversiteden 15 ortak beraberinde 7 şirket ve 3 şehrin eşliğinde keten kompozit malzemesinin dayanımı ve stabilitesine yönelik önemli bir veri sağlamayı amaçlıyor.

Almere köprüsü 15 metre açıklık geçebiliyor ve yayalar bisikletliler kadar küçük araç servisine müsaade edebiliyor.

Keten dışındaki malzemeler için, ekip mümkün olduğunca fosil olmayan kaynaklar kullanmayı denemiş. İlerisi için planlanan köprülerde %60 oranında biyo-kaynaklı reçine kullanılacakken Almera Köprüsü’ndeki alaşım malzemesinde %25 oranında biyo-kaynaklı reçine var.

Donatı oluşturan bloklardaki köpük çekirdekleri için ekip, güvenli sebeplerle bir çeşit plastik olan poliüretan kullanmış tabii gelecekte çok daha sürdürülebilir kaynakların kullanımını umarak.

Köprünün ötesinde, onlar keten alaşım malzemesini duvarlar, kolonlar ve kirişler için kullanılabileceğini düşünüyorlar. Smart Circular Bridge ekibi “Avrupa’daki Bio-Economy Strategy eylem planı doğal malzemeye dönme konusuna dikkat çekiyor.” diye bir açıklamada bulunuyor ve ekliyor “Artan piyasa taleplerine rağmen, inşaat sektörü yeni doğal malzeme uygulamalarına karşı tereddüt yaşıyor, çünkü onların özellikle zaman bazlı degredasyon seçenekleri uzun ömürlü bir kullanım için tam performans sağlama konusunda etkisiz olduğu düşünülüyor.”

Almere’deki köprü keten alaşımlı malzemenin 2 çeşidinden üretilmiş: korkulukları robot sarımlı keten iplikleri oluşturuyorken, donatı için köpük blokları tarafından sarmalanmış keten lif tabakaları var.

Köpük çekirdek blokları tek bir köprü yüzeyi oluşturmak için vakumlu infüzyon sürecinde bir araya getirilmiş.

Lifler çapraz bağlı üçlü bir dokuda birbirine bağlanmış. Ekip biyo-malzemenin ve doğal liflerin estetik ve teknik seçeneklerini öne çıkaran hafiflik ve narinlik etkisini verebileceği için, robot-sarma yöntemi ile çalışmayı tercih etmiş.

Köprü tamamıyla araştırmacıların ahşaba göre daha hızlı büyüdüğü ve kenevire nazaran hemen kullanıma hazır olduğu için kullandığı 3,2 ton civarında ketenden oluşuyor.

Köprü, farklı sıcaklık ve nem koşullarında, ağır yük durumunda ve malzeme yaşlandıkça nasıl davranacağını ölçen ve tüm bu verileri gerçek zamanlı kamusal bir panoda görülmesini sağlayan, strüktür boyunca dağılmış 80 adet alıcıyı da içeriyor.

Smart Circular Bridge projesinden Rijk Blok’un tahminlerine göre malzemenin 50 yıl ya da daha fazla bir işlev ömrüne sahip. Patrick Teuffel “Bu malzemelerin büyük bir geleceği var. Şu anki sonuçlar bizi optimistik yapıyor: biz gelecekte daha geniş açıklık geçen ve yüksek yük taşıyabilecek köprüler yapmayı umuyoruz,” diyor.

Birbirine yakın niteliklerde olan keten ve kenevir eskiden uzun ömürlü kıyafetlerde, torba üretimlerinde ve gemi halatı imalatı için kullanılırmış, şimdilerde ise yenilenebilir inşaat malzemesi olarak gündemdeler.

Etiketler

Bir yanıt yazın