Hollanda’da Geri Dönüşümlü Plastikten Üretilen Sürdürülebilir Altyapı Çözümleri

Geri dönüştürülmüş şişeler, bardaklar ve ambalajlardan imal edilen dünyanın ilk plastik bisiklet yolu, 2018 yılında Hollanda’nın Zwolle şehrinde kullanıma açılmıştı. PlasticRoad firması tarafından hayata geçirilen bu sistem zaman içerisinde tüm ülke çapında kullanılmaya başlandı.

Hollandalı PlasticRoad firması tarafından, geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış modüler bileşenler kullanılarak inşa edilen yollar birkaç gün içinde önceden yapılıp monte edilebiliyor. Normal bir yoldan üç kat daha uzun süre dayanabilen bu sistem Hollanda’nın birçok şehrinde uygulamaya geçirilmiş.

Plastik yolların bileşimi ve yapısı, çatlak ve çukur riskini ortadan kaldırırken bakım ihtiyacını da azaltıyor. İçi boş tasarımı sayesinde, borular ve kablolar için yerleşik bir çözüm sunarken ve geçirgen yapısı, fazla suyun hızla tahliye edilmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yol gürültüsünün emilmesine de yardımcı oluyor.

Sürdürülebilir bir çözüm

Dünya çapında, her yıl 350 tondan fazla plastik kullanılıyor ve bunun büyük bir kısmı çöplüklerde veya yakma yoluyla bertaraf ediliyor. PlasticRoad firması, plastik atığı geri dönüştürerek yol yapımında kullanıyor ve bu şekilde plastik atık için dayanıklı bir çıkış noktası oluşturarak yüksek değerli bir ikinci yaşam şansı yaratıyor. Bisiklet yolu, önemli miktarda geri dönüştürülmüş plastik içeriyor, ancak firmanın nihai hedefi %100 geri dönüştürülmüş plastik kullanmak olarak belirtiliyor. Bu sistem sayesinde, çevre üzerinde daha az etki ve daha az CO2 emisyonu ile yolların daha hızlı inşa edilmesinin sağlanması planlanıyor. İyileştirilmiş drenaj sayesinde aynı zamanda şiddetli yağışlara karşı dayanıklılık oluşturulması ve selleri azaltmaya yardımcı olması da öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın