Hollanda Tasarım Moda Mimarlık Programı DutchDFA tarafından Düzenlenen Ziyarete 17 Firma Katıldı

Hollanda Tasarım Moda Mimarlık Programı DutchDFA tarafından Türkiye'ye düzenlenen ziyarete, mimarlık, moda ve tasarım sektörlerinin öncü kuruluşlarının yanı sıra resmi temsilciler de katıldı.

Çok sayıda etkinlik ve görüşmenin ardından, yeni iş birliği ve ortak yatırım kararları alındı…

Hollanda Tasarım Moda Mimarlık Programı DutchDFA tarafından 14-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ziyarete 17 firma katıldı. Aynı hafta içinde Hollanda’nın üç büyük kenti Amsterdam, Rotterdam ve Lahey’in belediye başkanları da İstanbul’daydı. Ziyaret süresince Amsterdam şehrinin yelkenlisi Clipper Stad Amsterdam da Karaköy Limanı’nda birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Hafta süresince Belediye Başkanları ve heyet üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri’nin yanı sıra sektör kuruluşları, üniversiteler ve firmalarla bir araya geldi.

Amsterdam Belediye Başkanı Ebehard Van Der Laan ve Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Aboutaleb, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki makamında ziyaret etti. Aboutaleb, ziyareti esnasında verdiği demeçte: “Biz bugün bir araya gelerek kentlerin gelişimi, yaratıcı endüstriler ve ortak yatırımımız hakkında konuşabildik. Bu paylaşım dostluğun oluşumundaki en önemli etkendir. Dostlukla birlikte güven de gelir. Güvenin devamında kentlerin gelişimini sağlamak, beraber bir işbirliği yapmak çok daha kolaylaşacaktır.” şeklinde konuştu.

Geleceğimiz noktasında en önemlisi “iş birliği”

Dün İstanbul üzerinde helikopter turu yaptıklarını da aktaran Aboutaleb, İstanbul’un gelişiminden fazlasıyla etkilendiklerini belirterek, “Ne kadar büyük ve muhteşem bir şehir olduğunu görebildik. Bu fırsatla hem geçmişimizi kutlama hem de geleceğimizi konuşma imkanını yakaladık” ifadelerini kullandı. Ziyarette, Hollanda’nın Amsterdam Belediye Başkanı Ebehard Van Der Laan ile Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Aboutaleb’i ağırlayan İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her iki belediye başkanının da bu yılki Avrasya Maratonu’na katılacağını, kıtalararası koşuyu birlikte gerçekleştireceklerini açıkladı.

İki ülke arasında tasarım, moda ve mimari üzerine yeni iş fırsatları kapıda

14–18 Ekim tarihleri arasında hafta boyunca düzenlenen seminer, atölye çalışmaları ve iş toplantıları neticesinde, tasarım, moda ve mimari üzerine faaliyet gösteren iki ülkeye ait pek çok firma birbirleri ile görüşüp, projelerini paylaşma fırsatı buldu.

Yine bu etkinlikler çerçevesinde düzenlenen seminer ve öğle yemeğinde Rotterdam ve Arnavutköy Belediyeleri’nin birlikte gerçekleştirdiği “Bir şehrin inşası” projesinin sonuçları tartışıldı. Toplantıda Consort Mimarlık TURKECO İnşaat ve Enerji AŞ ile iş birliği anlaşmasını Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb’in huzurunda imzaladı.

Clipper Amsterdam’da düzenlenen Salon defilesinde ise Hollandalı ve Türk modacıların şovları geceye damgasını vurdu. Bu özel geceye katılan davetli konuklar, Matthijs Van Bergen, Pauline Van Dongen, Hatice Gökçe, Hyun Yeu gibi moda tasarımcılarının kreasyonlarını yakından görme şansına eriştiler.

Ertesi gün yapılan Kadıköy Belediyesi ziyaretinde Hollandalı mimarlar, Belediye Başkanı Selami Öztürk ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım tarafından kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili bilgi aldılar. Gezi başta Fikirtepe semti olmak üzere, Anadolu yakası Kadıköy Bölgesi’nde tüm gün devam etti.

Şehri ve geleceğini tasarlamak

Kentsel ulaşıma dair çözüm ve tasarımları anlatan “Şehri tasarlamak” konulu atölye çalışmasında ise katılımcılar, Hollandalı tasarımcıların sunumları ve projeleri ile şehirlere dair gelecekte ulaşım, tasarım ve yenilikler hakkında bilgi sahibi oldular.

Hafta süresince Dutch Design Desk İstanbul tarafından mimar ve modacılara özel olarak düzenlenen İstanbul turları ile konuklar, sektörlerine ait İstanbul’un ünlü firmalarını ve yetkililerini birebir tanıma şansına erişirken, yine sektörel basın ve medya ile buluşup bilgi alışverişinde bulundular.

Etkinliğin son bölümünde, Yapı-Endüstri Merkezi’ndeki PechaKucha Night İstanbul etkinliğinde Hollandalı ve Türk mimar, fotoğraf sanatçısı ve tasarımcılar 300 kişiyi aşkın seyircinin karşısına çıktılar ve geceye özel olarak hazırladıkları sunumları yaptılar. PechaKucha Night İstanbul’da “Tanrım Beni Baştan Yarat” başlığı altında kentsel dönüşüme farklı bir bakış açısı getirildi.

Yoğun geçen haftanın ardından 18 Ekim’de Hollanda’ya geri dönen heyet katılımcıları İstanbul’u ilham verici bulduklarını belirtirken daha yakın işbirlikleri için tekrar gelmeyi planladıklarını da sözlerine eklediler. Abbink De Haas mimarlık kurucularından, Angie Abbink, Kartal Belediyesi ile yürüttükleri projenin ardından bu gezide yeni işbirliği fırsatları geliştirdiklerini ve iş hacimlerini genişletmeyi ümit ettiklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki işbirliği fırsatları ve yakın temasların gelecek dönemde giderek artması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın