Hollanda Kraliyet Sarayı’nın Bahçesinde İkonik Bir Sera

Tarihi 1600'lü yıllara uzanan Hollanda Kraliyet Sarayı, deneysel bir bahçe tasarımı ile Mecanoo tarafından yenileniyor.

Hollanda hükümeti tarafından açılan bir yarışmayla elde edilen proje, sarayın yenilenerek yeniden işlevlendirilmesini ve bahçesinde, dünyanın hassas ekolojik dengesine dair ziyaretçilerin farkındalığını arttıracak bir sera öneriyor.

Saray bahçelerinin arkasındaki ormanlık alanda konumlanan mimari sera, projenin ikonik tarafını ortaya koyuyor. Ziyaretçilerin, dolaşım, ekolojik dengeler ve sürdürülebilirliğin sosyal yönleri konularını vurgulayan interaktif bir yolculuğa çıktıkları serada, bir tropik yağmur ormanı, biyo-çeşitliliğin önemini kavratıyor. Yapının merkezinde ise verimli ve sürdürülebilir besin üretimi gözler önüne seriliyor. Yer altı dünyası ise bakteri ve mantarların nasıl işlediğini gösteriyor. İklim değişiminin sonuçları ise buzla kaplı bir peyzajda görünür hale geliyor ve yaratılan Mars ortamı kozmik bir perspektiften dünyanın kırılganlığını vurguluyor.

Seranın tasarımı, Voronoi diyagramı denilen bir matematiksel strüktüre dayanıyor. Bu strüktür, liflerde, su kabarcıklarında veya bir böceğin kanatlarında görülebileceği gibi doğada yaygın olarak bulunuyor. Yalnızca organik ve esnek bir biçim sağlamayan bu strüktür, aynı zamanda doğa, kültür ve bilim temasına oturuyor.

Orijinal karakterine uygun restore edilen saray, kültür ve iş etkinlikleri için kullanılacak. Aynı zamanda girişimcilerin, uzmanların ve öğrencilerin sürdürülebilirlik üzerine bilgi alışverişinde bulunabilecekleri ve fikir geliştirebilecekleri bir merkez görevi görecek. Kanatlardaki salonlar, kültürel, tarihi ve bilimsel bir perspektiften doğanın güzelliğini ortaya koyan interaktif sergi mekanları olarak tasarlandı.

Proje kapsamında sarayın bahçeleri de restore edildi. Ön meydan, sarayı ve seranın restoranını birbirine bağlayacak ve Amsterdamse Caddesi’nin altındaki bir yaya ve bisiklet tüneli aracılığıyla kamusal olarak erişilebilir olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın