Hız, İvme ve Görelilik Kuramıyla İnce Bir Oyun: SpaceWalk

Hamburglu sanatçı Heike Mutter ve Ulrich Genth’in tasarımı olan SpaceWalk 18 Kasım 2021’de Güney Kore'nin Pohang kentinde, Hwanho Parkı’nda açıldı.

Tasarım sanatçıların 2011’de Almanya, Duisburg’da yaptıkları başka bir eser olan Tiger & Turtle-Magic Mountain’ın bir devamı niteliğinde. En yüksek noktası deniz seviyesinden 70 metre yukarıda bulunan anıtsal merdiven tasarımı bir rollercoaster gibi parkın içinde dönüyor, kıvrılıyor, alçalıp yükseliyor. Tasarım Rollercoaster’a benzeyen çizgisiyle hızı ve teknolojiyi anımsatıyor olsa da esas kullanımıyla beraber hız, ivme ve görelilik kuramıyla ince bir oyun oynuyor.

Güney Kore’de inşa edilmiş en büyük anıtsal yapıt olan SpaceWalk, kentin 500.000’den fazla yaşayan için tasarlanmış, kullanım ücreti olmayan bir yapı. Pohang endüstriyel kimlikli bir körfez kenti. Merkez binası Pohang’da bulunan ülkenin en büyük çelik üreticisi olan POSCO’nın (Pohang Demir ve Çelik Firması) kente armağanı olan bu çelik tasarım aynı anda en fazla 250 insan taşıyabiliyor.

SpaceWalk 60×57 metrelik bir zemin kullanımına sahip. Tasarım beton temel üzerine oturuyor ve 333 metre uzunluğunda galvanize, paslanmaz çelikten yapılmış. Çelik korkuluklar ve çelik ızgara döşeme, gömme LED ışıklarla donatılmış. LED ışıklar ve tasarım çizgisi nedeniyle anıt, sanatçıların deyimiyle, geceleri gökyüzünde parlak bir mühür gibi görünüyor ve kişinin durduğu yere göre farklı şekiller oluşturuyor. Aynı zamanda tasarım Güney Kore’nin yerli mitolojisine ve gökyüzü gözlemleme geleneklerine de atıfta bulunuyor.

Kullanıcılar anıta merkezdeki bir merdivenden giriş yapıyor, ardından bu merdiven 2 farklı yola ayrılıyor. Yürüyüş yollarından bir tanesi hafif bir eğimle kullanıcıyı 20 metre yukarıya, Yeongil Körfezi ve şehir manzarasına götürürken diğeri ise sarmal boyunca daha dik bir tırmanma deneyimi sunuyor. Bu iki yol ortada sadece izleme amacıyla konulmuş ve üstünden yürünemeyen bir çemberde birleşiyor. Her iki yol da uhrevi, bu dünyaya ait olmayan bir hissiyat yaratmak için tasarlanmış. Bu nedenle tasarım da SpaceWalk ismini uzayda yerçekimi olmadan gerçekleşen yürüyüşlerden almış.

Etiketler

Bir yanıt yazın