Hisartepe Kurtuldu

Bolu’da bulunan Hisartepe imarına Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin itirazıyla Yüksek kurul Hisartepe’nin 2. derece arkeolojik sit alanı olduğuna karar verdi.

Geçtiğimiz yıl Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 5770 sayılı kararı ile sit alanı Hisartepe’de 3. dereceye düşürüldü. Kazılarda birçok buluntuya da rastlanan Hisartepe kararına mimarlardan itiraz geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Hisartepe’yi imara açacak olan kararın iptali için konuyu, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na taşıdı.

Arkeolojik sit yüksek kuruldan döndü

Mimarlar Odası’nın itirazını değerlendiren Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Hisartepe’nin arkeolojik sit alanı olduğuna karar verdi. Kurul karar iptalini ” Hisartepe, 2. derece arkeolojik sit alanının, 3. derece arkeolojik sit alanına dönüştürülmesine, ilişkin Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 04.02.2011 tarih ve 5770 sayılı kararını iptaline karar verildi” şeklinde hükmetti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, “Bolu temsilciliğimizin mücadelesi ile Hisartepe arkeolojik alanı yapılaşmaya açılmayacak, mimarlık ve kent kültürünün kuşaktan kuşağa taşınmasında önemli olan bu tür alanların, kamusal kullanımda korunarak kalması doğrultusunda verdiğimiz mücadelede yüksek kurul sesimizi duydu, gelecek kuşakların Hisartepe’nin değerini bilmesi en çok istediğimiz şeydir.”

Bolu Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dimicioğlu ise “Hisartepesi korunması, incelenmesi, ortaya çıkartılması gereken arkeolojik alan iken yapılaşmaya uygun hale getirilmiştir. Mimarlar odası Bolu Temsilciliği olarak Hisartepe’nin Arkeolojik tepe haline getirilerek Claudiopolis kentinin Akrapolunü ortaya çıkarmak için gerek ulusal, gerekse uluslararası platformlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üniversite ve turizm şehri olma yolundaki Bolu’muzun bu değerleri bilmeye, ortaya çıkarmaya, korumaya, yaşatmaya, ve sürdürülebilir turizme kazandırmaya ihtiyacı vardır.” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın