Hiroshi Nakamura’nın Tasarladığı “Kamikatsu Zero Waste Center” Atık Malzemeler Kullanılarak İnşa Edildi

Hiroshi Nakamura & NAP, Kamikatsu kasabası tarafından, atık işlemenin öncüleri olarak toplumun değerlerini kapsayan çevre dostu bir tesis tasarlaması için görevlendirildi.

Hiroshi Nakamura, Japonya’da sıfır atık projesine geçen ilk yer olan Kamikatsu kasabasındaki bu atık geri dönüşüm tesisinin cephesine, yerel halk tarafından bağışlanan yaklaşık 700 pencereyi dahil etti.

2003 yılında Kamikatsu, Japonya’da sakinleri tarafından üretilen tüm atıkların çöp sahasına veya yakmaya gönderilmek yerine geri dönüştürüldüğü veya yeniden kullanılması anlamına gelen “Zero Waste Declaration” yayınlayan ilk belediye oldu.

En yakın şehir olan Tokushima’ya arabayla bir saatlik mesafede bulunan kasaba, yasaların güvenli olmayan dioksin emisyon seviyeleri nedeniyle yakma fırınının artık kullanılamayacağına karar vermesi üzerine harekete geçmek zorunda kalmış. Topluluk yavaş yavaş, atıkların yüzde 80’i aşan bir geri dönüşüm oranıyla 45 kategoriye ayrıldığını gören bir sistem geliştirmiş.

Geri dönüşüm merkezi, geri dönüşüm faaliyetleri için bir odak noktası sağlıyor ve topluluk salonu, yeniden kullanım mağazası, etkinlik alanı ve oteli dahil ederek ilgililerin fikirlerini ve değerlerini ziyaretçilerle paylaşmalarına olanak tanıyor.

“Kamikatsu Sıfır Atık Merkezi, toplumu yeniden yaratmayı ve bölgeyi geliştirmeyi amaçlayan bir atık ayrıştırma arıtma tesisine eğitim, araştırma ve iletişim işlevlerini ekleyen, dünya dostu bir kompleks tesis olarak Sıfır Atık ilkesini somutlaştırıyor.”
Hiroshi Nakamura

Tesis, ucunda bir otoparkı çevreleyen uzatılmış bir bölümü olan at nalı şeklinde bir yapıya sahip. Binanın şekli, metal kaplı bir çatının altında korunan bir depoya kolay erişim sağlayan bir araç geçiş alanı yaratıyor. Dört odalı oteli barındıran dairesel bir bina, yukarıdan bakıldığında bir soru işaretinin noktasını oluşturuyor. ‘Neden?’ sorusu, tüketimi teşvik eden gazetelere basılmış ve daha sonra binanın içinde duvar kağıdı olarak kullanılmış.

Yeniden kullanım dükkanı ve bir ofis, kasaba sakinleri ve atık işçileri tarafından kullanılan ayırma alanı kavisli bölümün etrafına dağıtılmış olarak, girişe bakacak şekilde merkezi olarak konumlandırılmış.

Kamikatsu’nun ana endüstrisi bir zamanlar ormancılıkmış ancak bugün bundan geriye kalan tek şey ihmal edilmiş sedir ormanları. Nakamura’nın stüdyosu, kare kereste ile ilişkili israfı azaltan işlenmemiş sedir kütükleri kullanan bir yapı tasarlamak için Yamada Noriaki Structural Design Office ile birlikte çalışmış.

Kütükler, doğal güçlerini ve doğal görünümlerini korumak için uzunlukları boyunca kabaca kesilmiş. İki biçilmiş bölüm, gerektiğinde kolayca sökülüp yeniden kullanılabilen destek kirişleri oluşturmak için birbirine cıvatalanmış.

Binanın cepheleri, topluluk tarafından bağışlanan ahşap kesmeler ve yaklaşık 700 pencere kullanılarak yapılmış. Armatürler ölçülmüş, onarılmış ve bilgisayar yazılımı kullanılarak bir pozisyon verilmiş ve görünüşte rastgele ama kesin bir patchwork etkisi yaratmış.

Terrazzo zemin oluşturmak için geri dönüştürülmüş cam ve çanak çömlek kullanılmış. Tuğlalar, fayanslar, ahşap döşemeler ve kumaşlar dahil olmak üzere şirketler tarafından bağışlanan malzemelerin tümü bina içinde yeniden kullanılmış.

İstenmeyen nesneler, terkedilmiş evler, eski bir hükümet binası ve kapanan bir ortaokul da dahil olmak üzere çeşitli yerel binalardan elde edilmiş. Şitaki mantarı fabrikasından hasat kapları, ofiste pencere önünde kitaplık olarak kullanılıyor.

Topluluğun tesisin gelişimine katılımı, projede bir gurur duygusunun gelişmesine ve şehrin geri dönüşüm, yeniden kullanma ve atıkları azaltma felsefesiyle daha güçlü bir bağlantı kurmaya yardımcı olmuş.

Sıfır-Karbon Kentte Atık Malzemelerden Bar

 

Etiketler

Bir cevap yazın