Hip Hop’tan İlham Alan İlk Mimarlık Örneği

Mimarların kendilerine nasıl evler yaptıklarını merak ediyorsanız Melbourne'daki binaya bakmanızda fayda var. ITN Architects'ten Zvi Belling, tasarımına hip hop kültürüne ve graffiti sanatına olan ilgisini yansıttı.

Mimarlık ve graffiti arasında her zaman için bir uyumsuzluk var. Mimarlar yaptıkları binalar üzerinde graffiti istemezler ama onlar hep olur. Ancak Avusturalya’da mimar ve sokak sanatçısı Zvi Belling, şehrin dinamiklerine uyumlu, duvarlarında graffiti ve grafik unsurlarını barındıran bir bina tasarladı. “HIVE” isimli tasarım, Belling’in komşusu Rock Da City ekibinin eski okul grafiti yazarı Prowla ile yaptığı iş birliğinin sonucu. Prowla yaptığı harf tasarımlarıyla “HIVE”in genel formunu oluşturdu.

Prefabrik duvarlara graffiti harfleri ve diğer hip hop resimlemeleri yapılmış. Oklar, damlalar, fışkırtmalar binanın dış kabuğu ile entegre olmuş durumda.

“HIVE” kelimesi dört metre yüksekliğinde harflerle yazılmış. Hareketli kapılar ışığın ve havanın içeriye gitmesini, geniş odaların havadar olmasını sağlıyor ve suni havalandırmayı önlüyor. Bu da “HIVE”i daha sağlıklı yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın