Hindistan’ın Gecekondu Bölgesinden Çıkan Tasarım Müzesi

Dünyanın en büyük gecekondu bölgeleri arasında yer alan Hindistan'daki Dharavi'de, bölgede üretilen nesneleri sergileyecek bir tasarım müzesi kurulması planlanıyor.

Dünyanın en yoğun nüfusa sahip şehirleri arasında gösterilen Hindistan’ın Bombay şehrinde açılacak yeni bir müze projesi şehrin merkezinde yer alan büyük gecekondu alanı Dharavi’yi tasarımcıların gündemine getirdi.

İspanyol sanatçı Jorge Mañes Rubio’nun, Amanda Pinatih, Rahul Srivastava ve Matias Echanove ile ortaklaşa gerçekleştirdiği proje Dharavi Tasarım Müzesi kurulmasını öngörüyor. Mobil olacak tasarım müzesinde bölgede üretilen nesneler sergilenecek. Projenin yaratıcılarının müzenin internet sitesinden yayınladıkları metne göre proje,  kendi ekonomisine ve üretici gücüne sahip olan, 700.000 civarı insanın yaşadığı ve aynı zamanda da çalıştıkları gecekondu bölgesine dair yanlış algıyı dönüştürmek için kurgulanmış.

Slumdog Millionaire filminin bazı sahnelerinin çekildiği bölge, projenin yaratıcılarına göre, derme çatma evlerin olduğu, öncelikle yoksullukla ilişkilendirilen imajdan daha farklısını hak ediyor. The Design Museum of Dharavi /Dharavi Tasarım Müzesi, yerel üretimi sergileyen mobil karakteriyle türünün ilk örneği olacak.

Şehrin ortasında kapladığı geniş alan sebebiyle Dharavi daha önceki senelerde dönüşüm projelerinin odağı haline gelmiş fakat seçmen nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan bölge sakinlerinin vereceği tepki dikkate alınarak bu projeden vazgeçilmişti.

Dhravi hakkında devam eden bir diğer tartışma konusu ise Asya kıtasındaki en büyük gecekondu yerleşkesi olan bölgeyi ziyaret eden turist kafileleri. Filmden sonra yüzlerce tur bölgeye gezi düzenlemeye başlamıştı.

Dharavi Tasarım Müzesi’nin; yaratıcılarının hayal ettikleri gibi küresel ölçekte sosyal değişimi ve yeniliği destekleyen bir araç mı, yoksa turistler için yeni bir gösteri mi olacağını ilerleyen günler gösterecek.

Dhravi Design Museum ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın