Hindistan’da Geleneksel El Sanatları, Modern Tasarım ve Sürdürülebilir Mimari Arasında Köprü Oluşturan “Çamur Ev”

Hindistan merkezli mimarlık ofisi Sketch Design Studio, Rajasthan'da çamurdan yapılmış bir ev olan Mud House'u tasarladı.

Ülkesinin tarihini ve geleneksel el sanatlarını keşfetme konusunda tutkulu olan Sketch Design Studio’nun kurucusu Shipra Singhania Sanghi, bu konudaki hayranlığını son projesi olan Mud House ile gösteriyor. Genç tasarımcının Rajasthan, Alwar’da bulunan sürdürülebilir mimari projesi, geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü oluşturuyor.

Permakültürden ilhamla tasarlanan yapı, Alwar’ın dışındaki bir kırsalda dört dönümlük bir çiftliğin merkezinde yer alıyor. Mimarlık ofisi, bölgedeki geleneksel inşaatçılar tarafından kullanılan tekniklerden yararlanarak, çamurdan, geri kazanılmış taştan ve çatıyı bağlamak için yerel olarak bulunan uzun yabani otlardan bir ev tasarladı. Bu malzemeler, bölgenin sıcak aylarında havalandırma ve yalıtım yoluyla evin doğal bir şekilde serin kalmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda tasarım, hem zemin seviyesinde hem de çatı terasında, yılın daha serin zamanlarında güneş kapanı görevi görecek birkaç açık alan sağlıyor.

Singhania Sanghi, duvarların, kireç ve çemen otu tohumları gibi doğal bağlayıcılarla karıştırılmış çamur kullanılarak sıkıştırılmış topraktan yapıldığını ve Jaggery* ve Hindistan’a özgü popüler bir tıbbi bitki olan neem gibi yenilebilirleri de karışıma eklenerek doğal böcek savar görevi gördüğünü söylüyor.

Mud House’un kendine özgü piramidal çatısı, içeride havadar bir ana yaşam alanı oluşturuyor. Altında açık plan yemek, mutfak ve oturma alanı bulunuyor. Yerel zanaatkarların çeşitli yapım becerileriyle sıcak ve katmanlı, geleneklere dayanan ama aynı zamanda çağdaş bir iç mekan oluşturulmuş. Bunlar, ahşap dolaptan duvarlara pas rengini veren kireçle karıştırılmış tuğla tozuna ve ısmarlama khaat (dokuma) divana kadar uzanıyor.

“Yapım süreci boyunca, yüzlerce yıl önce kullanılan formda yerel yapı teknikleri ve malzemelerine odaklanmaya çalıştık. Çok fazla araştırma yapmak ve yaşlı duvar ustalarıyla konuşmak bu evi inşa etmemize yardımcı olan tüm bilgileri edinmede bize faydalı oldu.”

*Şekerin “sağlıklı” bir ikamesi olarak popüler hale gelen bir tatlandırıcı.

Etiketler

Bir yanıt yazın