Hindistan’da Bir “İskele Ev”

The Scaffold House, Hindistan’ın Bangalore şehrinde tamamlanan düşük maliyetli bir yenileme projesi.

Mal sahibi tarafından huzurevi olarak 60×60’lık kare bir köşe parsel üzerine inşa edilmiş olan orijinal binanın üç dairesi iki ayrı dubleks eve dönüştürülmüş. Zemin katta iki kiralık daire (iki yatak odalı daire ve tek yatak odalı daire) ile birlikte birinci katta üç yatak odalı daireler yer alıyormuş.

Mal sahiplerinin oğulları Bangalore’a taşındığında evin formatı sorgulanmaya başlanmış ve bir düzenleme yapılmasına karar verilmiş.

Binanın merkezindeki 20×20’lik kare dikkatlice kırılarak bu müdahalenin merkezi çekirdeği haline getirilmiş. Bu alan, yeniden yapılanma sürecini katalize eden hacim haline gelmiş. Binanın çevresi mevcut işlevlerin çoğuna sahip olduğu için çok sınırlı müdahaleyle muhafaza edilmiş.

Eskiyle yeniyi bir arada tasarlamak fikriyle bu merkezi çekirdek boşluğa, 2×2’lik yumuşak çelik kutu bölümlerden oluşan hafif bir çelik “iskele” inşa edilmiş. Bu çerçeve, aynı zamanda mevcut yapıyı yerinde tuttuğu için yapısal bir bağ görevi de görmüş. Mevcut evin duvarları da bu dönüşümü sağlamak için yavaş ve dikkatli bir şekilde yeniden yapılandırılmış.

Merdivenler, geçitler, bahçe ve dolaşım alanları, bir toplantı odası ve bir teraslı oturma alanı dahil olmak üzere bu merkezi alanda toplanmış. Merkezi çekirdeğin üzerindeki hafif yarı saydam bir tabaka ile binaya güneş ışığının girmesi sağlanmış ve aynı zamanda alanlar için çapraz havalandırma imkanı oluşturulmuş.

Yapının güney kısmı ebeveynlerin evi, yükseldikçe büyüyen kuzey kısmı ise oğullarının yaşam alanı olarak ayrılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın