Hindistan Tar Çölü’nün ortasında Kız Öğrenciler İçin Bir Okul

New York merkezli mimarlık ofisi Diana Kellogg Architects, Hindistan'da yerel kum taşından yapılmış Rajkumari Ratnavati Kız Okulu isimli okulu tasarladı.

Hindistan’ın kuzeyindeki Tar Çölü’nde yer alan Rajkumari Ratnavati Kız Okulu, 5 ila 16 yaşları arasında 400’den fazla kız öğrencinin eğitim alabilmesi için tasarlandı.

Diana Kellogg Architects, kale benzeri bir yapı oluşturmak için kadın güç sembollerinden ve yakındaki kum tepelerinden ilham almış.

Yerel kaynaklı el oyması kumtaşı kullanılarak inşa edilen 836 metrekarelik kale benzeri yapı, okulun çevresini saran büyük bir dış duvar, sınıfları çevreleyen bir iç duvar ve oval bir avludan oluşan içiçe geçmiş üç dairesel eleman şeklinde tasarlanmış.

Okulun merkezini vurgulayan avlu ve çevredeki duvarların şeklini yansıtmış. Taş duvarların bölümleri, alanı soğutmak ve güneşten korumak için deliklerle donatılmış.

Ahşap kapılar avludan bir bilgisayar merkezine ve bir dizi dolambaçlı koridorla birbirine bağlanan 10 sınıftan oluşan bir alana açılır şekilde planlanmış.

Sınıf duvarlarındaki açıklıklar, gün boyunca benekli bir ışık efekti yaratarak doğal havalandırma sağlıyor. Delikli duvarlar arasındaki bir rampa, çatıya doğru uzanan gölgeli bir koridor oluşturuyor. Çatıda oluşturulan yürüyüş alanının zemini mavi mozaik karolarla kaplanarak yapının genelinde hakim olan sarı renge serin bir kontrast eklenmiş.

Okulun eliptik formu sayesinde rüzgardan gelen esinti en üst düzeye çıkarılarak binanın pasif bir şekilde soğutulması sağlanmış. Ayrıca okul genelinde yağmur suyunu toplayan ve geri dönüştüren su toplama sistemleri planlanmış.

Aydınlatma ve vantilatörlere enerji sağlayan güneş panelleri, çocuklar için gölgelik alan ve oyun alanı olarak ikiye katlanan çatıdaki çelik yapıya yerleştirilmiş.

Okul, dünya çapında toplulukları eğitmeyi ve desteklemeyi amaçlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan CITTA tarafından yaptırılmış.

Ofisin ileriki dönemde okulun yanına iki bina daha inşa etmesi planlanıyor. Burada performans ve sergi alanları, bir müze ve kütüphane alanı ile nakış ve dokuma tekniklerini öğretecek bir kadın kooperatifi yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın