Heykeli Dikilecek Mimarlar

Richard Rogers ve Renzo Piano'nun simgesel yapılarından olan ve 40. senesi kutlanan Center Pompidou'nun karşısındaki Galerie Perrotin'de mimarların kalıcı heykelleri sergilenecek.

Heykeller, Fransız sanatçı Xavier Veilhan’ın 2009’da Versailles Sarayı’nda sergilenen mimarlar serisinde yer alan eserlerin değiştirilmiş halleri.

Orijinal heykeller gibi, Veilhan’ın yeni eserleri de paslanmaz çelikten yapılmış ancak 8 sene önceki hallerinden boyut ve renk olarak farklılar. Yeni heykeller kaide üzerine yerleştirilecek böylelikle yükseklikleri beş metreye kadar çıkacak.

Yeni eserler, Pompidou’nun yapım aşamasındaki renk düzenini yansıtacak şekilde yeşilin tonlarına boyanmış.

Mimarlar: “Çağdaş Kahramanlar”


Sağda Jean Nouvel (2009)
Solda Norman Foster (2011)

Mimarları “çağdaş kahramanlar” olarak tanımlayan Veilhan’ın onların heykelini yapmak kendisi için alışılagelmiş ve tercih ettiği bir konu.


Rays I (Le Corbusier) (2013)
MAMO Centre d’art de la Cité Radieuse

Başlangıçta pop yıldızları, politikacıları veya ünlü aktörleri [heykel] düşündüm ancak çağdaş kahramanlar olarak gördüğüm mimarlardan başka insanları onurlandırmak istemediğimi fark ettim.

Renzo Piano ve Richard Rogers, 20. ve 21. yüzyılın önemli mimarlarından. Eserlerinde teknolojiye dayanan modern bir fikirin yanı sıra 1970’lerde geliştirilen hümanist fikirlerin yansıması bulunabilir. Pompidou de bunun belirgin bir örneği.

Etiketler

Bir yanıt yazın