Herzog & De Meuron’dan Seul’de Heykelsi Bir Yapı: SongEun Art Space

Herzog & De Meuron, Seul'ün lüks alışveriş, restoran ve barlarıyla ünlü Chung Dam Bölgesi'nin kalbinde, kar amacı gütmeyen SongEun Sanat ve Kültür Vakfı için sanat ve ofis alanları sağlayan SongEun Art Space'i tasarladı.

JUNGLIM Architecture ile iş birliği içinde tasarlanan monolitik beton üçgen yapı, heykelsi duruşuyla dikkat çekiyor.

Yeraltında beş kat ile toplam on bir kat yükseliğe sahip bina 8.000 metrekareden fazla taban alanı içeriyor. Alt katlardaki sanat mekanları, uzun bir pencereden ana caddeye doğru açılırken, üst katlar başka bir uzun pencere ile ayrılmış ofis alanları olarak tasarlanmış.

Çarpıcı form, döndürülmüş ahşap levhaların kalıpları kullanılarak oluşturulan dokulu bir beton yüzeyle tamamlanmış.

Ahşap levhaların desenleri ve damarları hacme dokunsal bir kalite katmış. Aynı zamanda SongEun isminin ardındaki anlamı, yani “Gizli Çam Ağacı”nı görselleştirip ifade edecek şekilde hayata geçirilmiş.

Yapı, küçük ölçekli mahalleye göre düşük katlı bir cepheye meyilli olan ana caddeye doğru uzun bir dikey cephe ile kentsel bağlamda iyi bir şekilde yerleştirilmiş.

Zemin katta, bina iki yan girinti ile kesilerek yayalar ve otomobiller için bir giriş yaratılmış.

Heykelsi beton hacim yüzeyinde sadece birkaç pencere yer almış. Doğuya doğru üçgen bir açıklık ve kuzeye doğru lineer kesimler ile ofis alanlarına gün ışığının girmesi sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın