Herzog & de Meuron’dan Hong Kong’a: Tai Kwun Kültür ve Sanat Merkezi

Herzog & de Meuron tasarımı Tai Kwun Kültür ve Sanat Merkezi halka açıldı.

25 Mayıs 2018 tarihinde halka açılan Tai Kwun Kültür ve Sanat Merkezi, çağdaş sanata (JC Contemporary, Old Bailey Street) ve sahne sanatlarına (JC Cube, Arbuthnot Road) adanmış binalarıkapsıyor. Eski Merkez Polis Karakolu, Merkez Magistracy ve Victoria Hapishanesi ile birlikte, Hong Kong Adası’nın ticaret merkezinin ortasında yer alan yapı, yeni bir kentsel mekan türü olarak kamusal kullanımı canlandırmayı amaçlıyor.

Sanat ve kültüre yeni izler eklemek, eski cezaevi bahçesini kamuya açmak ve kamusal alanı harekete geçirmenin temel stratejiler olarak belirlenen yapıda, özgün mimarinin büyük bir kısmı korundu. JC Cube’un altındaki geniş ve kapalı açık merdivenler ile oluşturulan iki bina arasında yeni bağlantılar yaratılmış ve bu şekilde gösterimler için yeni bir alan sağlandı. İki yeni bina, bir sanat galerisi ve oditoryumu bünyesinde barındıran merkezde şu anda 16 adet tarihi yapı ve dış mekanlar restore ediliyor.

%100 geri dönüştürülmüş dökme alüminyum cephe sistemi ile kaplı yeni binalar, sitenin tamamını çevreleyen karakteristik sınır duvarının mevcut granit blok elemanlarına atıfta bulundu ve elemanlar arası bağlamsal bir ilişki yaratıldı.

Alüminyum ile bütünleşen yeni binalar, tarihi yığma blokları ile bir ilişki kurarak Hong Kong’un subtropikal ikliminde ayrıca önemli bir yere sahip olan yapısal destek, güneş gölgeleme ve yağmur koruması gibi konuları da ele alıyor.

Tasarlanan yeni bina, Hong Kong’ta, gelişen kültüre katkıda bulunarak kar amacının güdülmediği bir sanat merkezine ev sahipliği yapacak. Yıl içerisinde de sergilere ev sahipliği yapacak merkez, tiyatro, müzik, dans, film gibi aktivitelerini de yapısında bulunduruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın