Herkesin Yolu Uluslararası Mimarlık Bienali’nde Kesişecek!

26-29 Ekim 2011 tarihlerinde Antalya'da düzenlencek olan 1. IABA – Uluslararası Mimarlık Bienali ile ilgili basın toplantısı yapıldı.

Her üç yılda bir yapılan Dünya Mimarlık Kongresi’nin 2023 yılında Antalya’da yapılması için 2008 yılından bu yana önemli çalışmalar yürüten Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, Venedik gibi dünyaca ünlü turizm kentlerinde düzenlenen Mimarlık Bienalleri’nin bir örneğini 2023’e hazırlık olarak iki yılda bir Antalya’da gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bienalin basın toplantısı TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın’ın konuşması ile başladı. Bienal programı ile ilgili detaylı bilgi veren Aydın böylesine bir programında “Cumhuriyet tarihinde bir ilk,” olduğuna dikkat çektikten sonra sözü IABA’11 Başkanı Prof.Dr. Zekai Görgülü’ye verdi.

Öncelikle “neden bir bienal?” sorusunu cevaplayarak giriş yapan Görgülü, program zenginliğini ve böylesine çeşitliliğe sahip bir içeriği yaratabilmek adına bienal kurgusuna gittiklerini belirtti. İçerik ile ilgili açıklamalarına devam eden Görgülü, “Mimarlık kullanıcı ile ilişkisi en yoğun alanlardan birisidir. Bu profilin çok net bir şekilde çizilmesi gerekiyor. Sadece kuramsal boyut çizmekle mimarlık olmuyor. O da gerekli fakat yetmiyor. Bu kadar hayatın içinde, kullanıcı ile iç içe olan bir mesleğin, hayata dair bir şeyin, pratikte izlerinin sürülmesi gerekiyordu. Bu izleri aktarmak ve sorgulamak için bienalin kavramsal çerçevesini çok önemli bir araç olarak gördük,” dedi.

“Neden Antalya’da” böylesine bir program için çalıştıklarına dair açıklamalarına devam eden IABA’11 Başkanı Görgülü öncelikle TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin bugüne kadar göstermiş olduğu üretken tavrın ve yine bienalin yapılması konusundaki cesaretli ve kendine güvenen çalışmalarının önemini öncelikle vurguladı. Daha sonra “Antalya mekansal olarak da toplumsal katmanlaşmayı ve kesişmeleri barındıran süreçlerin okunabildiği bir kent. Ayrıca bunların okunabilirliğinin arttırılması adına çalışmaları yürüten kurumlara sahip bir kent olmasından ötürü Antalya bir bienal için çok uygun,” dedi. Bienal boyunca yapılacak workshoplar, forumlar ve yarışmaların çeşitliliğine dikkat çeken Görgülü, “Mimarlığı tartışmayı, tartıştırmayı amaçlıyoruz. Kullanıcıları işin içine katarak mimarlığın toplumsal yönünün algılanabilirliğini ancak bu şekilde arttırabiliriz,” dedi.

Ardından söz alan IABA’11 Küratörü Prof.Dr. Tulin Görgülü öncelikle bienalin bu yıl ki temasının neden kesişmeler olduğunu açıkladı: “Ülkemizden, coğrafyamızdan yola çıktık. Burası kültürlerin, politikaların kesişimi. Bize tüm bunların mimarlık ile kesişimini çağrıştırdı. Çünkü mimarlık sadece bina, teknoloji vs. değildir. Mimarlığın odağında insan varsa dedik, bunu açalım arkasındaki politik, felsefi duruşu sorgulayalım. Kesişimleri bulalım.” Antalya’nın Rotterdam ve Venedik gibi önemli mimarlık bienallerine ev sahipliği yapan turizm kentlerine benzeyen yapısal ve kültürel özelliklerine dikkat çeken Görgülü “Antalya’nın kesişimleri, çok kültürlülüğü yansıttığı için başarılı bir tercih olduğuna inanıyoruz. Umarım sadece mimarların değil herkesin yolu bu bienalde kesişir,” diyerek bu bienali güzel kılacak olan şeyin dünyanın daha farklı ve daha büyük bir coğrafyasına seslenmesi olacağını söyledi.

IABA’11 ile ilgili detaylı bilgiye bienal resmi sitesi www.iaba2011.org adresinden, etkinlikler ile ilgili haberlere bienal süresince resmi iletişim sponsoru www.arkitera.com‘dan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın