Herkesin Polisi Kendi Vicdanıdır, Fakat ‘Sivrisinek’ Vicdanı Olmayanların Karşısındadır

Gallerli Howard Stapleton tarafından icat edilen, 'Ergen Caydırıcı' alarm kamusal mekanda gruplaşmak, aylaklık etmek gibi aktiviteleri bir çeşit fiziksel baskı ile engelliyor.

Doğal yaşlanma sürecinde herkeste görülen duyma eşiğinin azalması (presbiakuzis) nedeniyle, 25 yaşın üstündeki insanların çoğunluğu, 15 kHz’ten daha yüksek frekanslı sesleri duyamıyor. Yalnızca gençleri hedef almak için presbiakuzis’ten yararlanan, The Mosquito da sürekli olarak, yalnızca 25 yaş altı insanların duyabileceği oldukça yüksek frekanslı (17.4 kHz) bir ses yayıyor. 

Aletin amacı, gençlerin dükkanların önünde, istasyonlarda, okul önlerinde, gruplaşması ve aylaklık etmesini engelleyerek potansiyel suçları (veya firmanın özellikle belirttiği üzere “genç vandalizmini”) engellemek. 2006 yılından beri İngiltere’de 3.000’den fazla satmış ve Avrupa’da Avusturya, Fransa, Danimarka, İtalya, İspanya, Almanya, İsviçre, Kanada ve Amerika’ya da yayılmaya başlamış.

Üretici firma Compound Security Systems, okullar, polis departmanları, müstakil ev sahipleri ve en çok da dükkan sahiplerinin (İngiltere McDonald’s dahil) ürüne olan yüksek talebi üzerine 4. nesil The Mosquito alarmını da üretmeye başlamış. 2008’den beri üretilen bu yeni nesil üründe herkesin duyabileceği (ve rahatsız olabileceği) 8 kHz seçeneği de mevcut.

Mosquito alarmı henüz marjinal bir seçenek ve pro-aktif kamusal alan / dış mekan güvenlik uygulamalarından yalnızca biri. Ancak suç henüz oluşmadan, toplumun belli bir kesimini hedef alıp cezalandırıyor ve aslında suç sayılmayan, kamusal mekanda gruplaşmak, aylaklık etmek gibi aktiviteleri bir çeşit fiziksel baskı ile engelliyor olması endişe uyandırıcı.

Örneğin ürünün kendi websitesindeki bir habere göre Amerika’daki Jefferson lisesi yönetimi öğrencilerin teneffüslerde koridor ve merdiven boşluklarında gruplaşmalarını engellemek için bu mekanlarda Mosquito kullanmaya başlamış. Okul yönetimi öğrencilerin gruplaşmasına karşı olmadıklarını ancak bu gruplaşmaların herhangi bir acil durumda sorun oluşturduğunu belirtmiş. Okul yönetiminin emelleri konusunda yalan söylemediğini farz etsek bile, alarmın dolaylı olarak sağladığı güvenlik koridorunun aslında okulun mimarisine dair mekansal bir problem olduğu ve bunun bedelinin öğrencilere ödettirildiğini kabul etmek gerek.

Burada tabii ki asıl tehlike, bu ve bunun gibi teknolojilerin kamusal alandaki kullanımının hiçbir yönetmeliğe tabi olmadan, otoritenin veya şahsın keyfine göre uygulanabiliyor oluşu. Bir mekanda kimin bulunup kimin bulunamayacağına, belli bir yaşın ve alım gücünün üstündeki insanların görünmez bir bariyer ile karar verebiliyor olması, tuhaf ve tehlikeli uygulamalara rahatlıkla yol açabilir.

Ürünün Avrupa Parlamentosu’nda tartışılması ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi tarafından eleştirilmesi dışında engellenmesi veya yönetmeliklere tabi olması üzerine herhangi somut adım atılabilmiş değil. Liberty isimli insan hakları grubu alarmın yasaklanması için “Buzz Off” isimli bir kampanya başlatmış. Grup, The Mosquito’yu çocuklara karşı kullanılan bir “ses silahı” olarak tanımlıyor.

Aşağıdaki videoda herkesin duyabileceği frekanstaki bir versiyonunu deneyimlemeniz mümkün:

Etiketler

Bir yanıt yazın