Herkes İçin Mimarlık Derneği Ödemiş, Ovakent’te

Herkes İçin Mimarlık Derneği’nin yürüttüğü Atıl Köy Okulları Projesi’nin yeni durağı İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Ovakent köyü!

2013 yılının Mart ayında, Herkes İçin Mimarlık tarafından ilçeye yapılan ziyarette İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü ve Şube Müdürü Mehmet Sakal ile görüşüldü. Görüşme sonrası ilçeye bağlı 3 ayrı köyde yer alan atıl köy okullardan Ovakent köyünde bulunan Kemal Atatürk İlkokulu üzerine çalışılmasına karar verildi.

Ovakent köyü, İzmir ili, Ödemiş ilçe merkezine 16 km uzaklıkta 3250 nüfuslu bir köy. Dağ eteğinde yer alan bu köyde de Ödemiş genelinde olduğu gibi büyükbaş hayvancılık geçim kaynağı. Pamuk ve tütün üretildiği dönemlerde köyün nüfusu 9000’e kadar yükselmiş. Köyde son yıllarda göç çok olduğu için öğrenci sayısında azalma yaşanmış. Bunun üzerine yakın iki mahallenin birleşmesiyle Kemal Atatürk Okulu eğitime kapatılmış. Köyde atıl durumda bulunan okul, Kemal Atatürk İlk Öğretim Okulu, 1980’lerde eğitime açılmış. Okul yaklaşık 5 yıldır eğitim vermiyor. Şu anda okulun bir dersliği halk eğitim merkezi olarak kullanılıyor. Okul yapısal olarak fazla hasarlı gözükmezken bakımsızlıktan tahrip olmuş durumda. Okul binası 2 katlı ve yığma bir yapıdan oluşuyor. Okulun bahçesinde tuvalet olarak hizmet veren küçük bir yapı ve kömürlük olarak hizmet veren başka küçük bir yapı bulunuyor.

Bölgeye hizmet veren bir Özel Meslek Eğitim Merkezi yapılması İlçe Milli Eğitim Müdürü ve muhtar tarafından isteniyor. Bölgedeki engellilere yönelik eğitim veren kuruluşların azlığı sebebiyle atıl durumda olan okulun bu şekilde değerlendirilmesi düşünülüyor. İl merkezine en uzak ilçe olması dolayısıyla Ödemiş kendi ilçesine ait engellilere yönelik eğitim alanlarına sahip olmayı istiyor.

Bu sene 17-18-19 Haziran tarihlerinde, İzmir Işıkkent Koleji öğrencilerinin katılımıyla yapılan atölye çalışması yenileme süreci başladı. Işıkkent Koleji ve Round Square etkinliği kapsamında Ürdün’den 25 öğrenci ile Herkes İçin Mimarlık’ın yürütücülüğünde gerçekleşen üç günlük atölye kapsamında bina ön cephesinin ilk kat yüksekliğindeki kısmının cephe düzenlemesini yapıldı ve okul bahçesinin çeşme ve ağaçlarla tariflenmiş parçasının bir dinlenme ve oyun alanı haline getirildi.

Yenileme çalışmaları internet üzerinden yapılan açık çağrıya cevap veren mimarlık öğrencileri arasından seçilenlerin katılımıyla devam eden Uygulama Atölyesi ve inşaat süreci ile okul İzmir İl Mili Eğitim Müdürlüğü ve Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yönlendirmesi ile Zihinsel Engelli Bölge İş Eğitimi Okulu olarak yeniden işlevlendirilecek ve yeni eğitim öğretim yılına hazır hale gelecek.

Projenin tüm sürecini bu adresten takip etmek mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın