Her Biri Farklı Atık Malzemelerden Yapılmış Gözlük Çerçeveleri

Mısır kabuğu, yün ve yoğurt kapları … İngiliz gözlük markası Cubitts'in bir dizi gözlük deneyinde kullandığı malzemelerden sadece birkaçı. Londra merkezli Cubitts, her biri farklı atık malzemelerden yapılmış 10 adet gözlük çerçevesinden oluşan koleksiyonu Redux ile daha sürdürülebilir üretim biçimlerini araştırıyor.

Seri; insan saçı, patates, mantar ve eski CD’ler kullanılarak yapılan tasarımlarla birlikte geri dönüştürülmüş plastik ve biyoplastikler içeriyor.

Marka genellikle çerçeveleri selüloz asetattan yapıyor. Bu, kağıt hamuru ve pamuktan elde edilen yarı sentetik bir plastik olmasına rağmen, üretimi hala çevresel etkiye sahip.

Cubitts kurucusu Tom Broughton, geri dönüştürülmüş malzemelerin aynı çok yönlülüğü sağlayıp sağlayamayacağını görmek istemiş.

“Gözlük yapımında kullanılan her malzemenin çok çeşitli özelliklere sahip ve çok yönlü olması gerekiyor. Sadece işlemek ve biçimlendirmek değil, aynı zamanda parlatmak zorundasınız. Takılırken hafif ve rahat olmalı, dayanıklı olmalı ve çok iyi görünmeli. Selüloz asetat, her şeyde istisnaidir ve bir çerçevenin ömrünü uzatmak için kolayca tamir edilebilir. Bununla rekabet etmek zordur, ancak bazı değerli rakipler bulmayı umuyoruz.”

En başarılı çerçevelerden birini oluşturmak için patates kullanılmış. Cubitts, dondurulmuş gıda üreticisi McCain tarafından tedarik edilen atıkları kullanarak malzeme üreten şirket Chips Board ile çalışmış.

“Chips Board malzemesi oldukça etkileyiciydi. İyi işleniyor ve asetat benzeri özelliklere sahip. Kahve tozu, çam unu veya meşe talaşı gibi ek bileşenler ekleyerek doku ve güzellik ekleyebilirsiniz.”

Çerçevelerden ikisinde mısırdan elde edilen malzemeler kullanılmış. Biri, tasarımcı Fernando Laposse’nin mısır kabukları kullanarak geliştirdiği bir malzeme olan Totomoxtle’den yapılmış. Diğeri, Crafting Plastics’in yüzde 100 mısır nişastası kullanarak geliştirdiği bir biyopolimer olan Nuatan’dan yapılmış.

Tasarımlardan bazıları Gal markası Smile Plastics’in dekoratif malzemelere dönüştürdüğü geri dönüşümlü plastik ambalajlardan üretilmiş.

Bir çift, geri dönüşümlü gıda ambalajlarından ve içecek şişelerinden üretilmiş çok renkli bir malzeme olan Kaleido’dan yapılmış. Beyaz, mermer görünümlü kaplamasıyla dikkat çeken bir diğer tasarım yoğurt kaplarından yapılmış.

Başka bir tasarım da, kendine özgü bir mavi renk veren ambalaj ve eski doğrama tahtalarının karışımından geliyor.

En sıradışı tasarımlardan biri de, daha önce geri dönüşümle ilgili bir sergi için plakaya dönüştürülmüş olan eski CD’lerden yapılmış. Cubitts, ışıltılı malzemeyi bir çift çok kalın ve yuvarlak çerçeveye dönüştürmüş.

Koleksiyon, miselyumdan yapılmış bir çift tasarımla son buluyor.

Bu 10 tasarım sadece prototip olmasına rağmen, Broughton, bu malzemelerin bir kısmının satış aşamasında çerçeveler üretmek için kullanılabileceği konusunda iyimser.

“Diğer malzemelerimiz minimum test gerekliliklerini geçerse, onları ticari koleksiyonlara çıkarmamamız için hiçbir neden yok.”

Etiketler

Bir yanıt yazın