Henning Larsen’den Londra’ya Sosyal Ofis Tasarımı

Henning Larsen, Londra'daki ilk projesi olan 105 Victoria Street’i tasarladı. Proje, geleceğin aktif ve sosyal ofisinin ne olabileceğinin bir prototipini sunuyor.

Westminster’in kalbinde, Buckingham Sarayı’ndan sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan 105 Victoria Street, ofis alanlarının yanı sıra, tipik ticari fuayenin bir kentsel çarşı olarak yeniden yorumlanmasını da içeriyor. Merkezi konumu ve geniş yaya akışı ile proje; iş birliği, kutlama ve dinlenme alanları sunarak kentsel ortamları iyileştiren aktif bir merkez olmayı hedefliyor.

Salgın hastalıkla beraber çalışma koşullarının sürekli olarak değişmesiyle ofislerin geleceğinin sorgulandığını dile getiren ekip, aktivite ve sosyal etkileşim eksikliğinin zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde büyük zorluklar yarattığını vurguluyor. 105 Victoria Street, geleceğin aktif ve sosyal ofisinin ne olabileceğine dair bir prototip sunuyor.

Zemin katta geleneksel bir ofis fuayesi ve resepsiyon alanı yerine, kapalı bir kamusal çarşı yer alıyor. Köy Meydanı olarak isimlendirilen mekân, şehir çapındaki etkinliklere uyum sağlayabilmesi için esneklik sağlayan tezgahlarla donatılmış geniş bir topluluk salonu sunuyor. Kentsel koşuşturmanın dışında gayri resmi toplantıların yapılabilmesine imkân veriyor. Alışılmış pazarın, perakende mağazaların ve ortak çalışma alanlarının yanı sıra müzik etkinlikleri, moda gösterileri, sanat sergileri ve spor tesislerine ev sahipliği yapması ile 105 Victoria Street, kullanıcı profilini büyük ölçüde genişletiyor.

Bina genelinde sağlık ve zindelik için fırsatların desteklenmesi, sosyal aktivitelere ayrılmış alanların tasarımında temel itici güç olmuş. Yer altı bisiklet park yeri ve atölyesi, spor salonu, çok amaçlı etkinlik ve konferans salonu gibi mekanlar, döner merdiven ve bisiklet rampası ile Köy Meydanı’na bağlanmış. 10. Katta yer alan iç ve dış yürüyüş parkurları ise bir dizi olanak ve işlevi birbirine bağlarken kullanıcıların temiz hava almasına ve Londra silüetinin keyfini çıkarmasına imkân vermiş.

Tasarım aynı zamanda sürdürülebilirliğe makro bir bakış açısı getiriyor, BREEAM “Outstanding” standartlarını karşılamak ve 2026 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmayı hedefliyor. Ekip; mikro iklim, rüzgâr ve akustik analiz süreci sayesinde enerji ve kaynak açısından verimli olduğu kadar konforlu ve sağlıklı ortamlar yaratılabileceğini vurguluyor.

Welput Fund adına BentallGreenOak tarafından geliştirilen, Adamson Associates Architects ve KPF ile iş birliği içinde tasarlanan 105 Victoria Street’in inşaatına Ağustos 2022’de başlanması hedefleniyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın