Henning Larsen Lindholmen’i Yeniden Tasarladı

Henning Larsen, SLA ve COWI ile birlikte, İsveç'in Göteborg bölgesinde bulunan Chalmers University ve Lindholmen Science Park etrafındaki kentsel alanın, yoğunluk ve çeşitliliğinin korunarak, yeniden tasarlanması için seçildi.

Proje öğrenciler, çalışan insanlar veya mahalle sakinleri gibi tezat grupları bir araya gelirerek, alanı bu grupların birbirlerinden fayda sağladıkları bir yere dönüştürmeyi öngörüyor. Değişim sonucunda mevcut yapıların arasındaki tanımsız boşlukların yerini daha aktif ve samimi kentsel alanların alması planlanıyor. Alan boyunca uzanan nehir de yaşam alanlarına entegre edilecek ve yeni Lindholmen’e, alana özgü, benzersiz bir kimlik verilmiş olacak.

Henning Larsen Architects ortaklarından mimar Søren Øllgaard detaylandırıyor:

Yakınlardaki Lindholmen kıyı şeridinin büyük bir potansiyeli var. Alan nehrin güneş gören tarafında kurulmuş ve su ile yakın temas sağlaması, Göteborg merkezine kolay erişiminin olması gibi özelliklere sahip. Üniversite ve bilim parkı dünyanın her yerinden girişimcileri ve akademisyenleri çekecek. Bizim çabalarımız mevcut birimler etrafında, yeni aktiviteler ve etkinliklerle birlikte, günün her saati canlı bir hayatı garanti etmek. Temelde yaptığımız böyle bir şey.

Diğer pek çok Avrupa kenti gibi Göteborg da nehir kıyısındaki endüstriyel alanlarını dönüştürme süreci yaşıyor. Dolayısıyla Lindholmen’ın yeniden planlanması, komşu bölgelerdeki kalkınma planının uyumlu bir parçası. Bu sebeple, Henning Larsen’in proje önerisi, kalkınma planının süreç sonrasında politik ve ekonomik düzenlemeleri karşılayabilmesini garanti eden bir alet kutusunu da beraberinde getiriyor.

Henning Larsen mimarlarından Martin Stenberg açıklıyor:

Yeni bir alan planlamak ve bunu gerçeğe dönüştürmek zaman alıyor, bu sebeple planın yüksek oranda esnek olması lazım. Önerimiz, tüm taraflara kendi kombinasyonlarına göre, güzel ve sürdürülebilir bir şehir oluşturma yönünde pek çok olanağa erişme imkanı veriyor. Bu araçları en etkin şekilde nasıl kullanabileceğimiz hakkında belediye, üniversite, işletmeler ve kullanıcılarla diyalog kurmayı dört gözle bekliyoruz.

Yeni yerleşim, kuzeydoğu yönünde İsveç’in en yüksek yapısını da içerecek, çok katlı yapıların olduğu bir bölgeyi beraberinde getirirken su boyunca uzanan güney yönündeki yapılar ise az katlı olacak. Yapıların geometrisi ve yüksekliği güneş, rüzgar ve gölge olasılıklarına cevap verir şekilde ve kentsel alanlarda samimi bir ortam ve daha net bir kimlik oluşmasını sağlayacak komforlu bir mikroklima yaratılmasını besler nitelikte tasarlanmış.

İşveren Älvstanden Utveckling juri raporundaki bir yorumunda projeden şöyle bahsediyor:

Etraflıca yapılan bir değerlendirmeye göre Henning Larsen ekibinin önerisi, gelişim yönünde geleceğe yönelik en güçlü plan. Öneri konforlu kamusal alanlara sahip yoğun bir kentsel strüktüre dayanıyor. Ana yaklaşım net ve yüksek derecede esnekliğe müsade ediyor.

Nehirden geçecek teleferikle, tramvay ve otobüs haltarını birbirine bağlayan toplu taşıma merkezi Lindholmen’in kuzeybatısında yer alacak. Bunun, alanı yeni gelenler ve iş dünyası için daha da cazip kılması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın