Hem kadının hem erkeğin evi

Tokyo’nun hemen güneyindeki Fujisawa’da tasarlanan bu ev karma yaşam alanlarını ortaya çıkarıyor.

Japon asıllı mimarlar, ON Design, üç kat yüksekliğindeki açıklık ve iki taraf arasında kısmen boşluk gibi duran yaşam alanı nedeniyle projeyi “boş alanlı ev” olarak adlandırıyor.

Bu yapı sayesinde bir kişi müzikle ilgili hobilerine diğeri sörfe yönelebiliyor. Oyuncak eve benzeyen ahşap strüktür ise evin her iki tarafını da görebiliyor. Büyük merkezi boşluk, içeriye ışığın girmesine izin veriyor ve içerinin aydınlanmasını sağlayan çatı lambalarının ve yüksek seviyedeki camların bulunduğu çatı arasına açılıyor.

Ev kentin yoğun bir bölgesinde bulunuyor. Bu nedenle evin temel alanlarının doğal gün ışığından yararlanma olanağı oldukça az. Bu imkan özellikle içeride yapılan düzenlemeyle sağlanıyor. Mimarlar ışığın girmesini mümkün kılmak için açıklığı komşu evlerin yüksekliğinden daha yukarıya kaldırıyor.

Açıkça görülüyor ki ON Design evin içindeki sınırları ilginç bir şekilde yorumluyor. Mimar Osamu Nishida bu evle ilgili şunları söylüyor: “Evde yaşayan çiftin arasında gerçekten iyi bir ilişki var. Fakat birbirlerinden biraz uzaklaşmaya ihtiyaç duyuyorlar. Evin ortasında yer alan büyük boşluğa kendi alanlarının balkonlarından bakabilirler. İstedikleri zaman ortak alanda birbirleriyle görüşebilirler. Benim yarattığım bu mesafe onlara kendilerini iyi hissettiriyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın