Helsinki’nin Isıtma Sistemini 2030’a Kadar Karbondan Arındıracak Proje: Hot Heart

Termal enerji depolama ve rekreasyonel faaliyetler olmak üzere iki işleve sahip bir dizi ada projesi Hot Heart, Finlandiya’nın başkentinin ısıtma sistemini 2030 yılına kadar karbondan arındırmayı amaçlayan Helsinki Energy Challenge’ı kazandı.

CRA-Carlo Ratti Associati tarafından koordine edilen disiplinler arası ekip, Helsinki Energy Challenge için kazanan teklifi geliştirdi.

Ölçek olarak eşi benzeri olmayan proje, termal enerji depolama ve rekreasyonel faaliyetler olmak üzere iki işleve sahip birimlerden meydana gelen takımada fikrine dayanıyor. “Adalar”, dünyanın dört bir yanından tropikal ormanlara ve ekosistemlere ev sahipliği yapacak. Finlandiya başkentine ek kamusal alan, yeni bir eğitim ve eğlence noktası sağlayacak.

Helsinki kıyılarında bulunan türünün en büyük örneği Hot Heart, her biri 225 metre çapında olan ve 10 milyon metreküpe kadar su tutabilen 10 silindirik havzadan oluşuyor. Sistem dev bir termal batarya gibi çalışıyor: Rüzgâr ve güneş gibi düşük maliyetli yenilenebilir enerji türleri ısıya dönüştürülüyor, tanklarda depolanıyor ve kışın şehrin ısı dağıtım kanallarına çekiliyor.

2030 yılına kadar şehrin ısıtmada karbonsuzluğa geçişini hızlandırmak için Helsinki Belediyesi tarafından düzenlenen Helsinki Energy Challenge’ın bir parçası olarak geliştirilen proje, benzer iklim özelliklerine sahip diğer şehirler tarafından uyarlanabilerek sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

Termal depolama özelliklerine ek olarak Hot Heart, erişilebilir bir rekreasyon alanı olarak da hizmet ediyor. 10 sıcak su rezervuarından dördü, tropikal ekosistemler olan “Yüzen Ormanlar”ı içeren şeffaf kubbelerle çevreleniyor. “Yüzen Ormanlar”, LED Teknolojisinin kullanımı sayesinde kuzeyin sert kış mevsiminde bile ziyaretçilere sosyalleşmek ve güneş ışığından keyif almak için bir mekân sunuyor.

CRA ekibi, projenin merkezi konseptini geliştirmek için uluslararası danışmanlık ve imalat firmaları ile enerji optimizasyon uzmanlarıyla birlikte çalıştı. Yapay zekâ tarafından işletilen sistem, termal enerji üretimini ve tüketimini senkronize ederek ulusal enerji şebekesinin dalgalanan arzla bağlantılı olarak dengelenmesine yardımcı oluyor.

On yılın sonunda tüm sistemin, 6.000 GWh olarak tahmin edilen Helsinki’nin ısıtma ihtiyacını, hiçbir karbon emisyonu olmaksızın ve bugünkünden %10 daha düşük bir tahmini maliyetle karşılaması bekleniyor.

Helsinki Energy Challenge’ı kazanan Hot Heart’ın 2021’de planlama aşamasına girmesi ve 2028’de uygulanması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın