Helsinki’nin Güney Limanı’nda Dairesel Ahşap Bir Pavyon

Finlandiya merkezli mimarlık ofisi Verstas Architects, başkent Helsinki’nin Güney Limanı’nda şehir ile yakındaki Vallisaari adası arasında bir bağlantı kurarak daire şeklinde ahşap bir pavyon inşa etti.

Ofisin Haziran-Eylül 2021 tarihleri ​​arasında Vallisaari adasında düzenlenen Helsinki Bienali sanat festivaline giriş noktası olarak hizmet vermek üzere tasarladığı pavyon şimdi şehre kalıcı bir ek olarak konumlandırılmış.

Pavyonun tasarımında Vallisaari’nin doğal manzarasının yanı sıra Helsinki arasındaki deniz de referans alınmış.

Dairesel şekil, Vallisaari’nin göletlerinden ve dev çukur oluşumlarından ilham alırken, ahşap duvarlar, adanın kayalıklarını ve Güney Limanı’nda demirlenmiş olarak görülebilen eski ahşap gemilerin gövdelerini hatırlatacak şekilde tasarlanmış.

Pavyonun iç avlusunda uzaktan taş gibi görünen, ancak daha yakından incelendiğinde enine kesilmiş kütükler kullanılmış.

Etrafında, ziyaretçilerin tırmanabileceği bir dış güverte oluşturmak için bir bölümde aşağı doğru eğimli, kavisli koyu çam duvarları olan kısmen kapalı bir alan oluşturulmuş.

Pavyon; çelik korkuluklar, lamine ahşap kaplama ve tutkal tabakalı ahşap plakalardan yapılan prefabrik modüllerden tasarlanmış.

Modüller buharla bükülerek kıvrımlı şekiller verilmiş ve katran ile keten tohumu yağı karışımıyla koyu renkle boyanarak, ince kesilmiş çam çıtalarla kaplanmış.

İçeride farklı açılardaki bir dizi üçgen çerçeve ile eğimli çatılı kavisli bir koridor oluşturulmuş.

Verstas Architects, bölgedeki binalar ve tekneler için geleneksel malzeme olmasının yanı sıra, kuzey ikliminde çevresel açıdan sürdürülebilir ve uzun ömürlü olduğu için pavyonu ahşap malzeme ile inşa etmeyi seçmiş.

Modüller yakındaki bir liman kasabasındaki bir marangoz atölyesinde inşa edilmiş.

Pavyonun iç kısmında bir bilet satış ve ziyaretçi danışma masası bulunurken, yanında basit bir dikdörtgen hacim yardımcı mekanlara ev sahipliği yapmak üzere planlanmış.

Başta plan 187 metrekarelik bir alana yayılan pavyonu sökmek ve modülleri Vallisaari’de depolamak olsa da, Helsinki Şehri Konseyi ve Verstas Architects, yapının bir süre daha South Harbor’da kalmasına karar vermişler.

Etiketler

3 yorum

Bir cevap yazın